Leczenie cukrzycy uzależnione jest głównie od jej typu. Jednak wspólnym elementem jest odpowiedni jadłospis. Opiera się on przede wszystkim na utrzymaniu równowagi w dostarczaniu składników odżywczych - głównie węglowodanów. Co ważne, poniższe przykłady należy traktować jedynie jako wskazówki. Osoby chorujące na cukrzycę powinny być pod opieką diabetologa.
REKLAMA
Zobacz wideo Mandaryna o swojej chorobie:
Słodycze dla cukrzyków. Na co mogą sobie pozwolić?
Dla wielu cukrzyków rezygnacja ze słodyczy jest trudnym zadaniem. Właśnie dlatego w ostatnich latach powstaje coraz więcej produktów spożywczych z myślą o osobach, które muszą lub po prostu chcą ograniczyć cukier w diecie. Do najpopularniejszych należą:
batony,
czekolady,
cukierki,
ciastka.
Zamiennikami cukru są w nich najczęściej: ksylitol, stewia, maltitol lub tagatoza. Sięgając po takie produkty, nie musimy obawiać się o gwałtowny skok glukozy we krwi. Jednak w tym przypadku warto zachować umiar. Słodziki spożywane w nadmiernych ilościach mogą mieć działanie przeczyszczające. Poza tym powodują wzdęcia oraz ból brzucha.
Natomiast jeżeli chodzi o "tradycyjne" słodycze, produkt, który raz na jakiś czas może pojawić się w diecie cukrzyka, to gorzka czekolada. Najlepsza opcja to ta o wysokiej zawartości kakao (minimum 70 procent). Jak często możemy ją spożywać? Nie powinniśmy robić tego codziennie. Zwykle radzi się, by nie przekraczać 1-2 tabliczek tygodniowo. Taką wskazówką podzieliła się na swojej stronie dietetyczka kliniczna Justyna Wąsik. Zagadnieniu temu przyjrzeli się jakiś czas temu naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. Jak poinformowali na łamach czasopisma naukowego "SAGE Journals":
Aby cieszyć się czekoladą z umiarem, spróbuj przemyśleć wielkość porcji. Nie jest to coś, co możemy jeść codziennie, ale może być miłym sposobem na świętowanie.
Owoce dla cukrzyków. Które z nich będą najlepszym wyborem?
Dieta osób chorych na cukrzycę powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jest to wskaźnik, który informuje nas o tym, jak gwałtownie dany posiłek podnosi poziom glukozy we krwi. jeżeli więc jakiś produkt ma niski indeks glikemiczny (poniżej 55), oznacza to, iż powoduje jej powolny wzrost. Do tego grona należą niektóre owoce. Takie przekąski mogą pomóc nam w sytuacjach, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. To na przykład:
poziomki (35-45),
truskawki (25-35),
awokado (10-15),
mandarynki (30-35),
nektarynki (35-45),
grejpfrut (20-25).
Co jakiś czas w naszym jadłospisie mogą znaleźć się także owoce o średnim indeksie glikemicznym. To między innymi: winogrona (55-60), ananas (60-65), kiwi (55), papaja (60-65), mango (55) czy dojrzałe banany (60-70).
Ciekawym sposobem na urozmaicenie diety jest przygotowanie na bazie wymienionych owoców zdrowych koktajli. Możemy dodać je na przykład do wody kokosowej, mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (od 0,5 do 2 procent) lub niesłodzonych napojów roślinnych.
Słodkie przekąski dla cukrzyków powinny więc spełniać dwa podstawowe warunki - brak cukru oraz niski indeks glikemiczny. Te czynniki pozwalają na zachowanie odpowiedniego poziomu glukozy. W razie jakichkolwiek wątpliwości warto w tej sprawie skonsultować się z lekarzem diabetologiem.
Jak często sięgasz po słodycze? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.












