W trosce o zdrowie coraz więcej osób stawia sobie za cel ograniczenie spożycia cukru. Medonet podkreśla, iż rozumienie wpływu pożywienia na poziom glukozy we krwi jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia, niezależnie od tego, czy jesteśmy osobami zdrowymi, zagrożonymi cukrzycą czy już z nią walczącymi. Jaki powinien być prawidłowy poziom cukru we krwi po jedzeniu?
Jak przypomina Medonet, węglowodany z pożywienia są źródłem glukozy, która trafia do krwiobiegu, wpływając na poziom cukru. Jednak nie u każdego poziom ten gwałtownie się normalizuje – u niektórych osób utrzymuje się na podwyższonym poziomie przez dłuższy czas. Gillian Culbertson, zarejestrowana dietetyczka i ekspertka z Cleveland Clinic, podkreśla, jak ważne jest zrozumienie, co jest normą i jak reagować na zbyt wysoki poziom cukru.
Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo?
Na początek warto podkreślić, iż poziom glukozy we krwi (mierzony w miligramach na decylitr) może się różnić w zależności od różnych czynników, m.in. wieku i ogólnego stanu zdrowia. Zgodnie z wytycznymi opracowanymi przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne prawidłowe poziomy glukozy we krwi żylnej na czczo wynoszą:
• dorośli: 70-99 mg/dl (3,9-5,5 mmol/l);
• noworodki: 50-115 mg/dl (2,8-4,4 mmol/l);
• dzieci: 70-105 mg/dl (3,9-5,8 mmol/l).
W przypadku kobiet w ciąży stężenie glukozy na czczo nie powinno przekraczać 92 mg/dl.
Oznaczenie glukozy na czczo w przedziale 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) jest wynikiem nieprawidłowym. jeżeli wynik wyszedł powyżej 126 mg/dl (7,0 mmol/l) wskazuje na cukrzycę, ale do potwierdzenia diagnozy potrzeba dodatkowych badań.
Podstawowe badania cukru we krwi
O ile poziom glukozy na czczo jest dość niski, o tyle po jedzeniu normalnym jest, iż zaczyna wzrastać. Organizm rozkłada pożywienie m.in. na glukozę, by uzyskać energię. W przypadku mierzenia poziomu glukozy po jedzeniu wynik ten w żadnym momencie nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Po dwóch godzinach od spożycia posiłku wynik powinien być mniejszy niż 140 mg/dl. W przypadku kobiet w ciąży wynik po dwóch godzinach po posiłku nie powinien przekraczać 120 mg/dl.
Normy poziomu glikemii badanej w dowolnym momencie dnia (tzw. glikemii przygodnej) są następujące:
• prawidłowa glikemia przygodna: poniżej 200 mg/dl (11,1 mmol/l);
• cukrzyca: większe lub równe 200 mg/dl (11,1 mmol/l).
Jak sprawdzić poziom glukozy we krwi?
Podstawowym badaniem jest oznaczenie stężenia glukozy na czczo. Potrzeba do niego niewielkiej ilości krwi żylnej. Krew pobiera się na czczo (minimum osiem godzin od ostatniego posiłku). Poziom glukozy we krwi zależny jest od dobowego rytmu, dlatego badanie należy wykonywać rano.
Medonet przypomina, iż w celu oceny kontroli glikemii wykonuje się badanie określające wskaźnik hemoglobiny glikowanej. Badanie to służy od monitorowania przebiegu cukrzycy i jest pomocne w decyzjach terapeutycznych.
Co robić, gdy masz wysoki poziom cukru po jedzeniu?
Podwyższony poziom cukru we krwi może być spowodowany przez kilka czynników, m.in. stresem, chorobami, pominięciem leków, spożyciem większej ilości jedzenia niż zwykle. Warto więc najpierw ustalić skąd się bierze i dopiero wtedy wdrożyć odpowiednie środki mające na celu stabilizację poziomu glukozy we krwi.