Jak zrobić pyszne gniazdka? Przepis na pączki hiszpańskie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gniazda z ciasta parzonego (pączki hiszpańskie). Źródło: Shutterstock / Shaiith


Gniazda, gniazdka, pączki hiszpańskie. Nazw jest kilka, a chodzi o jeden przysmak: okrągłe, smażone ciastka posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem. Gniazdka są idealne na Tłusty Czwartek.


Aby zrobić gniazdka czy inaczej – pączki hiszpańskie – potrzebne jest ciasto parzone. Z ciasta parzonego robi się także ptysie, eklerki czy karpatkę.


Co to jest ciasto parzone?


To jedno z podstawowych ciast, które musi znać każdy cukiernik. Ciasto parzone, mówiąc najprościej, przygotowuje się poprzez zaparzanie mąki gorącą mieszaniną wody i tłuszczu.


Jak zrobić idealne gniazdka?


Do robienia gniazdek potrzebna jest przede wszystkim końcówka cukiernicza (tylka) do wyciskania kremów – takie końcówki można kupić choćby w zwykłych marketach, w zestawach ich ceny zaczynają się już od kilkunastu złotych. Nie trzeba mieć specjalnego rękawa – można wykorzystać zwykły woreczek foliowy, obciąć róg i umieścić w nim tylkę.


Aby móc sprawnie umieścić surowe gniazdo na rozgrzanym oleju, trzeba je kłaść razem z papierem – dlatego koniecznie wyciskaj pączki hiszpańskie na papier do pieczena. Możesz od razu pociąć papier na równe kwadraty. Gniazda kładź na rozgrzany tłuszcz papierem do góry (papier po chwili powinien łatwo odejść). Gniazda smaży się zwykle ok. 4 minuty (z obu stron).


Po usmażeniu gniazdka trzeba odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.


Jak podawać gniazda?


Pączki hiszpańskie podaje się obficie posypane cukrem pudrem albo polane lukrem. Lukier można przyrządzić samemu, wystarczy szklanka cukru pudru i kilka łyżek gorącej wody (ilość zależy od tego, jak gęsty lukier chcesz uzyskać). Lukier można zrobić również dodając do cukru pudru sok z cytryny. Gniazdka można także polewać czekoladą, dekorować orzechami lub posypkami.


Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 gniazdek.
Idź do oryginalnego materiału