Jak zrobić majonez bez jajek? Trzy sprawdzone przepisy na wegański majonez

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Majonez z aquafaby Źródło: Shutterstock / RHJPhtotos


Nie wyobrażasz sobie świąt bez majonezu, a z różnych powodów nie jesz jajek? Choć tradycyjny majonez jest zrobiony z żółtek, to bez problemu można uzyskać smak i konsystencję majonezu bez ich dodawania! Nasz faworyt, to przepis numer dwa.


Tradycyjny majonez robi się na bazie żółtek i oleju, najczęściej rzepakowego. jeżeli jesteś na diecie roślinnej lub po prostu nie możesz jeść jaj, zrób domowy majonez wegański z jednego z polecanych przez nas przepisów.


Trzy przepisy na majonez bez jajek


Każdy inny, każdy dobry! Smak niemal identyczny, jak w tradycyjnym majonezie, uzyskasz dzięki przepisom pierwszemu i drugiemu.


Czy majonez wegański jest zdrowy?


Majonez wegański nie zawiera cholesterolu i zwykle ma mniej kalorii, niż ten tradycyjny. Zawsze warto, niezależnie od tego, czy wolisz majonez wegański czy tradycyjny, spróbować zrobić majonez domowy: masz wtedy pełną kontrolę nad składem takiego sosu.


Jak uzyskać jajeczny posmak w wegańskim majonezie?


Jeśli zależy ci na charakterystycznym, lekko jajecznym posmaku, koniecznie dodaj do wegańskiego majonezu czarną sól kala namak. Ma ona niepowtarzalny jajeczny posmak i zapach. Taką sól można też wykorzystać do zrobienia wegańskich past kanapkowych imitujących smak past jajecznych.


Do czego używać wegańskiego majonezu?


Majonez roślinny można używać dokładnie tak samo, jak ten tradycyjny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej (jeśli w sałatce rezygnujesz z jajek, możesz dodatkowo posolić samą sałatkę również odrobiną czarnej soli). Roślinne majonezy można dodawać do kanapek, pieczonych warzyw i surówek. Sprawdzą się też jako baza do innych, zimnych sosów (możesz dodać do takiego majonezu czosnek, pesto z bazylii, wegański jogurt, keczup, świeże zioła i inne ulubione dodatki czy przyprawy).
Idź do oryginalnego materiału