Jak zrobić kremową zupę z pokrzyw? Pomaga na anemię, oczyszcza i świetnie smakuje

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa z pokrzyw Źródło: Shutterstock / IngridHS


Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Można ją też wykorzystać w kuchni i zrobić z niej zdrową, wiosenną zupę. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z pokrzywy.


Wiosna to czas, kiedy pokrzywy są najsmaczniejsze. Warto po nie sięgać, bo pokrzywa to prawdziwa bomba zdrowia. Z pokrzywy można zrobić herbatkę, ale z liści można także zrobić zdrową, kremową zupę.


Jakie adekwatności ma pokrzywa?


Pokrzywa to surowiec znany w zielarstwie od dawna. Nic dziwnego – pokrzywa jest m.in. źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B, oprócz tego zawiera żelazo, fosfor, wapń, mangan czy krzem. Herbatka pokrzywowa podnosi poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek, dlatego jest zalecana przy anemii. Pomaga oczyszczać organizm, działa moczopędnie i usprawnia pracę przewodu pokarmowego.


Jak zbierać pokrzywę?


Na spacerze pokrzywy zwykle unikamy ze względu na jej nieprzyjemnie parzące listki. Wystarczy jednak założyć zwykłą rękawiczkę ogrodniczą, albo zrywać pokrzywę przez foliowy woreczek. Najlepiej zrywać górne, młode listki, są najlepsze! Ważne, aby zbierać pokrzywę z dala od zanieczyszczonych ulic i centrów miast. Pokrzywę mogą zbierać choćby początkujący zielarze, bo trudno pomylić ją z jakąkolwiek inną rośliną.


Jak zrobić zupę z pokrzyw?


Przepis na zupę z pokrzyw jest dziecinnie prosty. Tak naprawdę wystarczy dobry warzywny bulion, kilka ziemniaków i solidna porcja świeżej pokrzywy. Wiele osób martwi się, czy nie poparzy sobie przewodu pokarmowego, jedząc pokrzywę. Jedzenie pokrzywy jest bezpieczne, wystarczy potraktować ją wrzątkiem i traci swoje parzące adekwatności. Ważne jest, aby nie gotować pokrzywy długo – wystarczy dosłownie minuta. Pokrzywy mają charakterystyczny smak i nie każdy je polubi. I na to jest rada. jeżeli nie przepadasz za smakiem pokrzywy, ale chcesz cieszyć się jej wyjątkowymi adekwatnościami – zrób zupę szpinakowo-pokrzywową. Wystarczy, iż część pokrzywy zastąpisz liśćmi szpinaku (w dowolnych proporcjach). Na tej samej zasadzie może również zrobić krem z pokrzywy i brokułów.


Zielona zupa z pokrzyw jest nie tylko oryginalnym daniem, ale przede wszystkim idealnym na wiosenne przesilenie i osłabienie. Wzmocni, oczyści, doda energii i pomoże zachować zdrową sylwetkę!
Idź do oryginalnego materiału