Wanilia to bez wątpienia jedna z najbardziej wyjątkowych przypraw. Ceniona nie tylko ze względu na smak i aromat, ale i swoje adekwatności. Wanilia wykazuje działanie przeciwbólowe, lekko uspokajające, pomaga regulować wydzielanie enzymów trawiennych i hamuje ochotę na słodycze. Warto dodać, iż jest też uznawana za afrodyzjak.
Jak zrobić czarną kawę z wanilią?
Idealny do zrobienia czarnej waniliowej kawy jest ekspres przelewowy. Włóż do dzbanka przekrojoną na pół laskę wanilii, a kawa nabierze intensywnego aromatu. Możesz też dodać do kawy odrobinę dobrej jakości ekstraktu z prawdziwej wanilii.
Kawę waniliową można też zrobić używając cukru waniliowego, ale to opcja tylko dla tych, którzy słodzą kawę. Najlepiej użyć cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią. W wersji najprostszej (ale niekoniecznie najzdrowszej) dodaj do kawy gotowy syrop waniliowy.
Jak zrobić białą kawę z wanilią?
Jeśli pijesz kawę mlekiem, to w niewielkim garnku podgrzej (ale nie zagotuj) mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Możesz też na chwilę wrzucić do mleka przeciętą laskę wanilii, aby uzyskać jak najwięcej smaku. Tak przygotowane mleko dodaj do kawy.
Jeśli nie masz czasu w takie przygotowywanie mleka, możesz skorzystać z mleka smakowego. W marketach dostępne są mleka waniliowe zarówno krowie, jak i roślinne.
Jaka kawa waniliowa jest najzdrowsza?
Kawa ma wiele adekwatności zdrowotnych i pita z umiarem (2-3 filiżanki dziennie) przynosi organizmowi wiele korzyści – obniża stres, pomaga regulować poziom cukru, dodaje energii i zawiera cenne antyoksydanty. To, co sprawia, iż kawa może przynieść więcej szkody, niż pożytku, to kaloryczne i słodkie dodatki, przede wszystkim gotowe syropy czy słodzone mleka smakowe.
Zdecydowanie najzdrowszą wersją kawy waniliowej będzie czarna kawa z dodatkiem prawdziwej wanilii, ewentualnie kawa z roślinnym niesłodzonym mlekiem gotowanym z wanilią.