Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Najprostszy przepis na deserowy hit

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Karpatka bez pieczenia. Źródło: WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska


Karpatka bez pieczenia to bez wątpienia hit ostatnich miesięcy na instagramowych profilach kulinarnych. Nic dziwnego – to ciasto nie tylko smakuje, ale i przepięknie wygląda!


Nie wiemy, kto pierwszy wpadł na pomysł, aby zamiast pieczenia tradycyjnego ciasta parzonego wykorzystać do karpatki gotowy groszek ptysiowy. Ale wiemy jedno – to pomysł genialny. Karpatka bez pieczenia, zrobiona na groszku ptysiowym, jest pyszna, ale też bardzo efektowna.


Jak zrobić karpatkę na groszku ptysiowym?


Do zrobienia ciasta potrzebny jest groszek ptysiowy. Można go kupić w sklepach spożywczych (zwykle jest na działach z pieczywem) lub cukierniach. Oczywiście najważniejszym składnikiem karpatki jest krem budyniowy. Można go zrobić na kilka sposobów i każdy będzie dobry (jeśli masz swój sprawdzony i ulubiony przepis na krem do karpatki – śmiało go wykorzystaj).


My proponujemy prosty krem na bazie gotowego budyniu. W wersji najbardziej uproszczonej można też sięgnąć po jeden z dostępnych na rynku kremów do karpatki w proszku i przygotować krem według instrukcji na opakowaniu.


Czy karpatka na groszku się nie rozleci?


To chyba najczęstsza wątpliwość przy tym cieście. I jak kroić taką karpatkę? Kluczem do sukcesu jest schłodzenie ciasta – mówiąc wprost: musi trochę postać, aby groszek nieco skleił się z kremem, a sam krem odpowiednio stężał. Idealna opcja to zrobienie karpatki wieczorem i zostawienie jej na noc w lodówce.


Karpatkę na groszku ptysiowym najlepiej robić w tortownicy, ale nie jest to jedyna możliwość. Innym pomysłem na podanie takiej karpatki jest zrobienie pojedynczych porcji ciasta. Wykorzystaj do tego deserowe pucharki, słoiczki czy szklanki. Wystarczy wysypać na dno naczynia groszek, nałożyć warstwę kremu i przykryć groszkiem.


Przepis: Karpatka bez pieczeniaTradycyjne ciasto w nowej wersji.KategoriaDeserRodzaj kuchniPolskaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji10Składnikikostka masła600 ml mleka2 budynie bez cukru3-5 łyżek drobnego cukruok. 160 g groszku ptysiowegocukier puder do dekoracjiSposób przygotowaniaPrzygotuj budyńCzęść mleka zagotuj w garnku z cukrem, w reszcie mleka wymieszaj budyniowy proszek. Wlej do gorącego mleka z cukrem i chwilę gotując, dobrze wymieszaj. rnBudyń odstaw do ostudzenia.Zrób krem do karpatkiMiękkie (koniecznie!) masło ubij mikserem, aż stanie się puszyste. Dodawaj stopniowo zimny budyń (po łyżce, za każdym razem chwilę miksując).Przygotuj karpatkęDno tortownicy wyłóż papierem do wypieków. Wysyp na dno warstwę groszku ptysiowego. Na warstwę groszku wyłóż równomiernie cały krem. Wysp na wierzch resztę groszku. Dociśnij groszek i odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. rnCiasto przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
Idź do oryginalnego materiału