Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis na majonez

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Majonez Źródło: Shutterstock / welcomeinside


Ten popularny dodatek do dań możesz kupić w każdym sklepie, ale smak domowego majonezu przebija wszystko. Wbrew pozorom zrobienie majonezu wcale nie jest trudne.


Majonez to po prostu emulsja, która powstaje z żółtek i oleju, a dzięki odpowiednim przyprawom, zyskuje wyjątkowy smak. Aby zrobić dobry, domowy majonez trzeba pamiętać o kilku zasadach.


Jak zrobić dobry majonez?


Ważne jest, aby wszystkie składniki do majonezu były w tej samej temperaturze. Majonez doprawia się musztardą, sokiem z cytryny lub octem, te składniki nie tylko podkręcają smak majonezu, ale też jednocześnie powodują też ścinanie się żółtek. Majonez najlepiej miksować używając blendera typu żyrafa. Tu można dodać, iż dawniej domowi kucharze radzili sobie wykorzystując makutrę i ucierali żółtka z olejem przy pomocy drewnianej pałki (zakończonej kulą).


Ze smakiem majonezu można eksperymentować i dodać do niego ulubione przyprawy. To może być np. biały pieprz lub czosnek. Zamiast soku z cytryny czy octu można również dodać cydru jabłkowego. jeżeli chcesz uzyskać majonez o żółtym kolorze, dodaj odrobinę kurkumy.


Co zrobić, jeżeli majonez się zważy?


Zdarza się, iż domowy majonez zważy się podczas ucierania. Nie oznacza to jednak, iż jest nie do uratowania. Najlepiej wówczas postawić miskę z majonezem na garnek z gotującą się wodą i miksować ponownie, aż zgęstnieje i uzyska pożądaną gęstość.


Jak długo można przechowywać domowy majonez?


Domowy majonez można przechowywać w lodówce około tygodnia (zamknięty w słoiku lub szczelnym pojemniczku). Taki majonez może być dodatkiem do kanapek, sałatek, ale może być też podstawą innych sosów. Wystarczy np. dodać do niego śmietanę, świeży czosnek i posiekane, świeże zioła i sok z limonki, aby zrobić pyszny sos czosnkowy, który jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, ziemniaków czy kanapek.
Idź do oryginalnego materiału