Chrupiące i pełne lekkiego, kremowego nadzienia – takie są idealne rurki z kremem. Domowe rurki z kremem można zrobić z gotowego ciasta francuskiego.
Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego?
Gotowe ciasto francuskie trzeba pokroić na paski o szerokości 2-3 centymetrów. Do krojenia można użyć noża do pizzy lub ozdobnego radełka. jeżeli masz foremki do rurek lub rożków – owijaj foremki ciastem, lekko na zakładkę.
Jeśli nie masz foremek – nic straconego, można je zrobić domowym sposobem. Potrzebny jest papier i folia aluminiowa. Kartki papieru wielkości A4 (może to być np. blok techniczny) przetnij na pół i każdą zwiń w kształt rurki. Następnie każdą papierową rurkę owiń folią aluminiową i tak przygotowane owijaj ciastem.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj rurki rozmąconym jajkiem i posyp cukrem (może to być cukier trzcinowy). Piecz w temperaturze wskazanej na opakowaniu ciasta przez ok. 10-15 minut (rurki powinny być upieczone na złoto).
Jak nadziewać rurki z ciasta francuskiego?
Jeszcze ciepłe rurki zdejmij z form i odłóż do ostygnięcia. Klasyczne rurki najlepiej nadziewać bitą śmietaną (ubij śmietankę kremówkę, możesz dodać do niej odrobinę cukru pudru, ale nie jest to konieczne – sama w sobie jest delikatnie słodka). To najprostsza wersja rurek, ale można tu puścić wodze fantazji i nadziać rurki innym ulubionym kremem (budyniowym, czekoladowym czy lemon curd), a same rurki udekorować lukrem, czekoladą, posypać orzechami, wiórkami czy kolorowymi posypkami cukrowymi. Możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.
Rurki z kremem polecają kulinarni blogerzy
Gotowe ciasto francuskie chętnie wykorzystują do słodkich wypieków kulinarni blogerzy. Rurki z kremem (w wersji z kremem budyniowym i kremem z serkiem mascarpone) zaproponowała Monika znana w sieci jako @fit_grubba. O rurkach z ciasta francuskiego pisze: „Ten przepis warto przypominać, bo jest przepysznie! (....) Troszkę w oszukany sposób, ale uwierzcie na słowo... to jest pyszne!”