Kapusta czerwona może być wykorzystywana do surówek, ale można ją też gotować, dusić i kisić. W starych książkach kucharskich jest wiele przepisów na potrawy z czerwonej kapusty. Dobrze smakuje zarówno w wersji na ostro np. z chrzanem, jak i na słodko np. z rodzynkami, orzechami, jabłkami czy pomarańczami. Najczęściej podaje się ją jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym gęstym sosem, kluskami śląskimi, ziemniakami lub kluskami na parze.
Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Czerwona kapusta, podobnie jak biała, jest niezwykle bogata w unikalne substancje o działaniu ochronnym i prozdrowotnym. Znajdziemy w niej witaminy: E, K, B1, B2, B6, C oraz minerały, m.in.: sód, potas, żelazo, magnez, miedź i siarkę. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci. Żelazo, magnez i miedź skutecznie wspierają leczenie anemii. Za charakterystyczną barwę tej odmiany kapusty odpowiedzialne są naturalne barwniki – antocyjany, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za starzenie się organizmu oraz zmiany nowotworowe.
Wypróbuj przepis na zasmażaną czerwoną kapustę