Cake pops to bardzo popularny przysmak w Ameryce, ale nie tylko. Lizaki z ciasta coraz częściej pojawiają się i na polskich stołach – są bardzo modnym elementem słodkich bufetów podczas wesel, chrzcin czy komunii. Efektowne lizaki z ciasta można w łatwy sposób zrobić w domu.
Z jakiego ciasta zrobić cake pops?
Lizaki robi się z gotowego już ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego ciasto biszkoptowe, ale może to być także babka piaskowa czy muffinki. jeżeli nie masz ciasta w domu i nie masz czasu go przygotowywać, kup gotowe, albo sięgnij po zwykłe biszkopty – z nich również można zrobić ciasteczkowe lizaki. Do lizaków z ciasta będą się nadawały również ciasta czekoladowe (np. muffinki). Będą dobrą podstawą do ciemnych lizaków o mocno czekoladowym smaku) Ciasto trzeba rozdrobnić. Można to zrobić manualnie, ale najlepszą opcją jest wykorzystanie blendera, który dokładnie rozkruszy i rozdrobni ciasto.
Co dodać do lizaków z ciasta?
Zasada jest bardzo prosta: smak lizaków jest zależny od dodatków. My w naszym przepisie proponujemy lizaki z dodatkiem masła orzechowego. Ale zamiast niego można dodać np. krem orzechowo-czekoladowy lub czekoladowy. Można też dodać więcej serka mascarpone i doprawić ciastka skórką z cytryny lub pomarańczy. Ze smakiem lizaków można eksperymentować i dodać coś specjalnego od siebie (np. cynamon lub liofilizowane, rozkruszone owoce czy odrobinę rumu w wersji dla dorosłych).
Lizaki macza się w czekoladzie. jeżeli chcesz wykorzystać jasną czekoladę (białą lub różową) postaw na cake pops zrobione z jasnej masy (czekoladowe, ciemne kulki mogą prześwitywać spod warstwy jasnej czekolady). Lizaki oblane czekoladą można ozdabiać w dowolny sposób – obtoczyć je w posypce, gorzkim kakao, wiórkach kokosowych czy orzechach.