Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie zanikowe boczne (ALS), są jednymi z najpoważniejszych schorzeń dotykających układ nerwowy. Ich rozwój jest często związany z wiekiem, predyspozycjami genetycznymi, ale także stylem życia, w tym dietą. Coraz więcej badań wskazuje, iż złe odżywianie może znacząco przyspieszać procesy neurodegeneracyjne i zwiększać ryzyko ich wystąpienia. Jakie mechanizmy za tym stoją i które składniki diety mają największy wpływ na zdrowie mózgu? Dieta prozapalna a degeneracja neuronów Dieta bogata w przetworzoną żywność, cukry proste, tłuszcze trans i uboga w błonnik sprzyja przewlekłemu stanowi zapalnemu w organizmie. Przewlekły stan zapalny jest uznawany za jeden z kluczowych czynników przyspieszających uszkodzenie neuronów. Spożywanie wysoko przetworzonych produktów prowadzi do: zwiększonego poziomu cytokin prozapalnych, takich jak IL-6 i TNF-α, które mogą uszkadzać neurony,
Jak złe odżywianie wspomaga choroby neurodegeneracyjne !
dziendobrybialystok.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Zdrowie psychiczne
- Jak złe odżywianie wspomaga choroby neurodegeneracyjne !
Powiązane
W koneckim szpitalu będzie 10 nowych lekarzy specjalistów
16 godzin temu
Scenariusz lekcji wychowawczej „Różnorodność – nasza siła”
16 godzin temu
Przemoc wobec medyków nie ustaje. Od 1 czerwca rusza pomoc!
17 godzin temu
Polecane
Eurowizja 2025. Tak głosowało jury z Polski
3 godzin temu