Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie zanikowe boczne (ALS), są jednymi z najpoważniejszych schorzeń dotykających układ nerwowy. Ich rozwój jest często związany z wiekiem, predyspozycjami genetycznymi, ale także stylem życia, w tym dietą. Coraz więcej badań wskazuje, iż złe odżywianie może znacząco przyspieszać procesy neurodegeneracyjne i zwiększać ryzyko ich wystąpienia. Jakie mechanizmy za tym stoją i które składniki diety mają największy wpływ na zdrowie mózgu? Dieta prozapalna a degeneracja neuronów Dieta bogata w przetworzoną żywność, cukry proste, tłuszcze trans i uboga w błonnik sprzyja przewlekłemu stanowi zapalnemu w organizmie. Przewlekły stan zapalny jest uznawany za jeden z kluczowych czynników przyspieszających uszkodzenie neuronów. Spożywanie wysoko przetworzonych produktów prowadzi do: zwiększonego poziomu cytokin prozapalnych, takich jak IL-6 i TNF-α, które mogą uszkadzać neurony,
Jak złe odżywianie wspomaga choroby neurodegeneracyjne !
dziendobrybialystok.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Zdrowie psychiczne
- Jak złe odżywianie wspomaga choroby neurodegeneracyjne !
Powiązane
19.06.2025 Piękne życie
8 godzin temu
Nawyki z dzieciństwa procentują w późniejszym życiu
10 godzin temu
Nowy sposób wyłudzania pieniędzy! Polacy masowo oszukiwani
11 godzin temu
Lublin pionierem w leczeniu padaczki lekoopornej
12 godzin temu
Nowe oszustwo na PKO BP. Tak próbują wyłudzić Twoje dane
13 godzin temu
NICE odrzuca nowe leki na alzheimera
13 godzin temu
Polecane
Wszystkie odcinki serialu Langer już jutro w SkyShowtime
7 godzin temu