Jak zagęścić zupę krem? Tego sposobu prawdopodobnie nie znaliście

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa krem Źródło: Shutterstock


Lubisz zupy kremy? Ten przepis jest dla ciebie. jeżeli raz spróbujesz, jesteśmy pewni, iż będziesz wracać do tego sposobu. Potrzebujesz ziemniaki, cebulę i białe wino.


Zupy kremy często wymagają zagęszczenia, aby rzeczywiście były gęste i miały kremową konsystencję. Jak zagęścić zupę krem? Sposobów jest wiele – możesz wykorzystać do tego np. serek, żółtko, kaszę (sprawdź nasze 5 sposobów na to, jak zagęścić zupę krem). My do tej puli dorzucamy jeszcze jeden wyjątkowy sposób: ziemniaki. Ale nie chodzi o zwykłe, gotowane ziemniaki.


Jak zagęścić zupę krem ziemniakami?


Ten sposób sprawi, iż twoja zupa nie tylko będzie gęsta i kremowa, ale też zyska na smaku. Ziemniaki do zagęszczenia zupy trzeba przygotować na patelni – i gwarantujemy, efekt końcowy jest po stokroć wart zachodu. Potrzebujesz: obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, pokrojoną cebulę, oliwę, odrobinę masła, sól, pieprz i białe, wytrawne wino.


Na rozgrzaną oliwę wrzuć ziemniaki i podsmażaj, aż lekko się zrumienią. Dodaj masło, cebulkę i smaż, aż cebula się zeszkli. Przykryj patelnię pokrywką i duś pod przykryciem podlewając białym winem (chodzi o to, aby ziemniaki i cebula się nie przypalały). Dopraw solą i pieprzem. Jak ziemniaki całkowicie zmiękną, wystarczy całą zawartość patelni dodać do zupy i zmiksować.


Jakie zupy można zagęścić duszonymi ziemniakami?


Przygotowane w ten sposób ziemniaki można wykorzystać do zagęszczenia wielu zup kremów. Duszone z cebulką na białym winie ziemniaki możesz dodać m.in. do:


brokułowej,


szpinakowej,


zupy krem z pokrzyw,


marchewkowej,


kremu z białych warzyw,


kremu z kalafiora,


grzybowej,


dyniowej.


Ziemniaki według naszego przepisu możesz też doprawić innymi dodatkami, w zależności od upodobań i rodzaju zupy, którą chcesz zagęścić. Dla przykładu: jeżeli robisz brokułową czy szpinakową, dodaj do ziemniaków posiekany czosnek, jeżeli robisz krem z dyni albo marchewki, dodaj świeży imbir albo płatki chilli.
Idź do oryginalnego materiału