Zupy kremy często wymagają zagęszczenia, aby rzeczywiście były gęste i miały kremową konsystencję. Jak zagęścić zupę krem? Sposobów jest wiele – możesz wykorzystać do tego np. serek, żółtko, kaszę (sprawdź nasze 5 sposobów na to, jak zagęścić zupę krem). My do tej puli dorzucamy jeszcze jeden wyjątkowy sposób: ziemniaki. Ale nie chodzi o zwykłe, gotowane ziemniaki.
Jak zagęścić zupę krem ziemniakami?
Ten sposób sprawi, iż twoja zupa nie tylko będzie gęsta i kremowa, ale też zyska na smaku. Ziemniaki do zagęszczenia zupy trzeba przygotować na patelni – i gwarantujemy, efekt końcowy jest po stokroć wart zachodu. Potrzebujesz: obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, pokrojoną cebulę, oliwę, odrobinę masła, sól, pieprz i białe, wytrawne wino.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć ziemniaki i podsmażaj, aż lekko się zrumienią. Dodaj masło, cebulkę i smaż, aż cebula się zeszkli. Przykryj patelnię pokrywką i duś pod przykryciem podlewając białym winem (chodzi o to, aby ziemniaki i cebula się nie przypalały). Dopraw solą i pieprzem. Jak ziemniaki całkowicie zmiękną, wystarczy całą zawartość patelni dodać do zupy i zmiksować.
Jakie zupy można zagęścić duszonymi ziemniakami?
Przygotowane w ten sposób ziemniaki można wykorzystać do zagęszczenia wielu zup kremów. Duszone z cebulką na białym winie ziemniaki możesz dodać m.in. do:
brokułowej,
szpinakowej,
zupy krem z pokrzyw,
marchewkowej,
kremu z białych warzyw,
kremu z kalafiora,
grzybowej,
dyniowej.
Ziemniaki według naszego przepisu możesz też doprawić innymi dodatkami, w zależności od upodobań i rodzaju zupy, którą chcesz zagęścić. Dla przykładu: jeżeli robisz brokułową czy szpinakową, dodaj do ziemniaków posiekany czosnek, jeżeli robisz krem z dyni albo marchewki, dodaj świeży imbir albo płatki chilli.