Jak zadbać o jelita po świętach? Naturalne sposoby na zdrowe jelita!
Świąteczna dieta pozostawiła po sobie niechciane objawy? Towarzyszą Ci częstsze wzdęcia, gazy, niestrawność lub poblemy z jelitami? Nie martw się, to normalne! Świąteczne potrawy są często bogatsze w sól, cukier i tłuszcz. Do tego dochodzi też większa niż w innych okresach roku ilość alkoholu. Nic wiec dziwnego, iż nasze jelita mogą nie być przyzwyczajone do tego rodzaju diety. jeżeli jednak nie towarzyszą Ci żadne choroby przewodu pokarmowego, dość gwałtownie możesz sobie poradzić z problemami trawiennymi. Dzięki zawartym w tym artykule wskazówkom pożegnasz się ze zgagą, niestrawnością, bólami brzucha czy innymi dolegliwościami jelit.
Pierwsza pomoc: jak gwałtownie zaradzić problemom z jelitami?
Zastanawiasz się jak gwałtownie zaradzić problemom z jelitami po świętach? Przede wszystkim warto skupić się na odpowiedniej diecie wspierającej układ pokarmowy. Pokarmy o gorzkim lub lekko pikantnym smaku mogą być pomocne w poprawie trawienia w okresie poświątecznym. Zawierają one składniki roślinne, stymulujące wątrobę i woreczek żółciowy. Wprowadź więc do diety następujące produkty:
- Karczoch,
- Seler,
- Rukola,
- Rzodkiewka,
- Kiełki kapusty,
- Mniszek lekarski.
Każdy z powyższych produktów stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu poprawiają one trawienie i ułatwiają pracę jelit. Ponadto seler i cykoria mają adekwatności moczopędne i są szczególnie dobre dla osób z wysokim ciśnieniem krwi lub tendencją do zatrzymywania płynów. Karczoch jest z kolei doskonałym pokarmem dla wątroby. Pobudza detoksykację wątroby i działa hepatoprotekcyjnie. Jest też bogaty w błonnik prebiotyczny, taki jak inulina, który wspomaga wzrost mikrobioty i poprawia zdrowie jelit. Więcej ziół na jelita znajdziesz pod koniec tego artykułu.
Kilka strategii na wsparcie jelit i układu trawiennego po świętach
Oprócz zdrowej diety istnieje też kilka prostych strategii, by pozbyć się nieprzyjemnych objawów. Pamiętaj, iż zdrowie i odporność Twojego organizmu zaczynają się właśnie od układu pokarmowego. Co zatem warto robić, by zadbać o jego prawidłowy stan?
- Przede wszystkim nie panikuj
To całkiem normalne, iż zarówno w okresie świątecznym, jak i po nim doświadczamy większej liczby objawów ze strony jelit. Jest to wynik połączenia kilku rzeczy: tłustego jedzenia, późnowieczornych posiłków i dużej ilości alkoholu. Czynniki te są źródłem stresu dla naszej mikrobioty jelitowej i żołądka, powodując nieprzyjemne objawy. Zanim więc udasz się na SOR, weź głęboki oddech i odczekaj kilka dni, stosując się do zawartych w tym artykule wskazówek.
- Odpocznij od ciężkich pokarmów
Cierpisz na problemy z jelitami po świętach? Spróbuj ograniczyć jedzenie i napoje, które mogą obciążać układ pokarmowy. Odstaw alkohol na tydzień, ogranicz spożycie kofeiny i trzymaj się lżejszych posiłków o niskiej zawartości FODMAP. Włącz do diety produkty lekkostrawne i większą ilość wody, a po kilku dniach zauważysz, iż Twoje jelita mają się dużo lepiej!
- Aktywność fizyczna i sen
Brak snu i zmiana poziomu aktywności fizycznej również mogą wpływać na choroby jelitowe. Zaplanuj sobie kilka wieczorów, gdy pójdziesz wcześniej spać, dając sobie co najmniej 8 godzin odpoczynku. Postaraj się też nie jeść nic po godzinie 18:00. W ten sposób dasz jelitom czas na strawienie pożywienia, zanim pójdziesz spać. Ćwiczenia fizyczne także mogą być pomocne. Jednak zamiast intensywnych treningów wybierz delikatniejsze aktywności. Mogą to być zajęcia jogi, stretching, spacery lub pływanie.
- Śledź swoje objawy
Pamiętaj, iż złagodzenie lub ustąpienie objawów może zająć kilka dni. Szczególnie, jeżeli przez święta zdarzyło Ci się “zaszaleć”. jeżeli jednak okaże się, iż utrzymują się one dłużej niż kilka tygodni, warto zgłosić się do lekarza rodzinnego. Twoje jelita są wytrzymałe, ale choroby czasem się zdarzają, dlatego zrób badania, by wykluczyć poważniejsze schorzenia.
Powrót do zdrowej mikrobioty jelitowej
Twoja mikrobiota jelitowa to inaczej wszystkie bakterie żyjące w jelicie grubym. Ich zadaniem jest m.in. wzmacnianie Twojego układu odpornościowego, choć ich rola na tym się nie kończy. Bakterie jelitowe produkują wiele substancji, które utrzymują zdrową wyściółkę jelit i zwalczają drobnoustroje, mogące powodować choroby.
Zdrowie Twojej mikrobioty jelitowej zależy w dużej mierze od różnorodności żyjących w niej bakterii. Zaburzenie tej wrażliwej równowagi prowadzi do dysbiozy. Oznacza to, iż flora jelitowa, w której nie ma wystarczającej różnorodności, może wymknąć się spod kontroli. Niekorzystne dla nas bakterie mogą wówczas przeważyć nad tymi “dobrymi”. Dodatkowe obciążenie jelit w okresie świątecznym jest jednym z czynników, które mogły zaburzyć tę równowagę. Niesie to ze sobą konsekwencje – takie, jak dolegliwości trawienne, rozwój stanów zapalnych, a choćby zaburzenia nastroju. Jak możemy zadbać o zdrową mikrobiotę, by uniknąć poważniejszych chorób?
- Zróżnicowana dieta
W jelitach znajdują się setki gatunków bakterii, z których każdy odgrywa określoną rolę w zdrowiu Twojego organizmu. Różne szczepy bakterii wymagają też innych składników odżywczych dla prawidłowego wzrostu i zdrowia jelit. Współczesne badania wykazały, iż dieta składająca się z różnych rodzajów żywności może prowadzić do bardziej zróżnicowanego mikrobiomu.
- Probiotyki
Probiotyki to ten sam rodzaj zdrowych bakterii, które naturalnie występują w przewodzie pokarmowym. Pomagają one utrzymać organizm w zdrowiu, zwalczając skutki złej diety, antybiotyków i stresu. Ponadto probiotyki mogą zwiększać wchłanianie składników odżywczych, pomagają rozkładać laktozę, i wzmacniają układ odpornościowy. Codziennie warto spożywać pokarmy bogate w bakterie probiotyczne, takie jak jogurt naturalny, kefir lub kiszona kapusta. Probiotyki możesz przyjmować też w postaci suplementów diety.
- Zadbaj o różne rodzaje błonnika
Błonnik jest niezwykle istotny dla zdrowia jelit i naszej mikrobioty. Wyróżnić możemy dwa rodzaje błonnika pokarmowego, które pomagają układowi trawiennemu na różne sposoby. Błonnik nierozpuszczalny nie jest trawiony przez organizm i dlatego pomaga zwiększyć objętość stolca. Błonnik rozpuszczalny natomiast wciąga wilgoć z przewodu pokarmowego, zapobiegając zbyt wodnistym stolcom. Dobrym źródłem błonnika nierozpuszczalnego są otręby pszenne, warzywa i produkty pełnoziarniste. Błonnik rozpuszczalny natomiast możesz uzyskać z otrębów owsianych, orzechów, nasion i roślin strączkowych. Jego przykładem jest także glukomannan, dostępny w postaci naturalnego suplementu diety.
- Jedz wedle stałego harmonogramu
Wszyscy to znamy: w okresie świątecznym zajadamy się praktycznie przez cały czas. Jednak to może prowadzić do nadwyrężenia pracy naszego układu pokarmowego i całego organizmu. Również bakterie obecne w zdrowych jelitach preferują regularne pory posiłków, z odpowiednimi odstępami, gdy nie jemy w ogóle. Staraj się siadać do śniadania, obiadu, kolacji i przekąsek mniej więcej o tej samej porze każdego dnia.
Jakie zioła włączyć do diety dla zdrowych jelit i przewodu pokarmowego?
Zdrowe jelita to jedna z pierwszych linii obrony naszego organizmu. Mają one ogromny wpływ na nasze samopoczucie i ochronę przed wieloma chorobami. Oprócz wymienionych w tym artykule zdrowych nawyków, warto wesprzeć organizm również naturalnymi ziołami na trawienie i układ pokarmowy. Spośród wielu z nich wybraliśmy nasze ulubione:
- Kadzidłowiec: Wspomaga układ pokarmowy poprzez pozytywny wpływ na jelita, działając łagodząco i ochronnie. Roślina wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest także zalecana osobom pragnącym utrzymać zdrowy poziom cholesterolu we krwi.
- Drapacz lekarski: Dzięki działaniu składników bioaktywnych, głównie knicyny, ziele drapacza ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci.
- Kocanka piaskowa: Kocanka od wieków była stosowana dla naturalnego wsparcia zdrowia wątroby i woreczka żółciowego. Badania wykazały, iż wspomaga ona także układ moczowo-płciowy i pracę nerek.
- Magnolia: Substancje zawarte w korze magnolii działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Wyciąg z kory łagodzi zatem wiele dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W zielarstwie stosuje się ją na biegunki, nadmierne skurcze, wzdęcia, bóle.