The Journal of Nutrition, Volume 148, Issue 1, January 2018, Pages 7–12, https://doi.org/10.1093/jn/nxx008
Temat badania: Wpływ konsumpcji błonnika pokarmowego na insulinooporność i zapobieganie cukrzycy typu 2
Czym jest błonnik?
Błonnikiem pokarmowym nazywamy różne złożone substancje, które można określić jako dowolny niestrawny węglowodan (cukier) i ligninę, które nie rozkładają się w jelicie cienkim. Z kolei reszta węglowodany jest rozkładana i wchłaniana w jelicie cienkim.
Jakie są rodzaje błonnika pokarmowego?
Błonnik pokarmowy dzielimy głównie według jego umiejętności rozpuszczenia się w wodzie.
Źródłem błonnika rozpuszczalnego są głównie owoce, rośliny strączkowe, niektóre warzywa (brokuł, marchewka, kalarepa, cebula). Z kolei źródłami błonnika nierozpuszczalnego są zboża, otręby, orzechy i nasiona, warzywa (kapusta pekińska, szpinak, pomidor, kalafior) i owoce (kiwi, maliny, banan, awokado, agrest).
Jak wpływa błonnik na nasz organizm?
- Błonnik pokarmowy w posiłku przede wszystkim zmniejsza gęstość energetyczną i zwiększa efekt pęcznienia pokarmu w żołądku czyli powoduje szybsze uczucie sytości a zarazem zmniejsza ilość dostarczanej energii. Warto pamiętać, iż błonnik pokarmowy nie jest przez nas trawiony. Dieta zawierająca odpowiednią ilość błonnika pomaga tym samym zmniejszenie wagi.
- Ilość błonnika w danym produkcie wpływa na jego indeks glikemiczny. Im więcej błonnika tym mniejszy indeks glikemiczny.
- Wpływa na obniżenie całkowitego cholesterolu we krwi ponieważ utrudnia wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego.
- Reguluje pracę jelit – wydłużając czas przejścia pokarmu przez jelita.
- Zmniejsza wchłanianie białka z jelit.
- Zmniejsza insulinooporność
- Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
- Zmniejsza stan zapalny
Ile powinno spożywać się błonnika według badania?
Badanie wykazało, iż spożycie powyżej związek między wysokim spożyciem błonnika u kobiet powyżej 25 g na dzień oraz powyżej 38 g u mężczyzn a zmniejszonym o 20-30% zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
Dodatkowo badanie wskazuje na znaczącą rolę błonnika nierozpuszczalnego pochodzącego z pełnoziarnistych produktów na obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy. Z kolei nie ma wystarczających dowodów na korzystny wpływ na obniżenie rozwoju cukrzycy błonnika rozpuszczalnego co wskazuje na konieczność dalszych badań w tym kierunku.
Ile powinno spożywać się błonnika według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego?
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca minimalną ilość błonnika w diecie. Od 15 g do 25 g błonnika na 1000 kcal – czyli przy dziennym spożyciu 2000 kcal wychodzi od 30 g do 50 g błonnika na dzień. Zalecenia dotyczą błonnika niezależnie od jego rodzaju oraz są takie same dla obu płci.
Co dostarcza 10 g błonnika pokarmowego?
- 110 g kaszy wiejskiej jęczmiennej
- 60 g kaszy pęczak jęczmiennej
- 25 g otrębów pszennych
- 110 g chleba pełnoziarnistego żytniego
- 75 g białej fasoli
- 40 g czerwonej fasoli
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g jeżyn
- 180 g malin
Źródło do badania: https://academic.oup.com/jn/article/148/1/7/4823705
DOI: 10.1093/jn/nxx008