Choć zwykle jemy je na surowo, albo w postaci przecierów, to warto wiedzieć, iż pomidory można także upiec. Pieczenie sprawia, iż mają intensywny smak i aromat.
Jak upiec pomidory?
W najprostszej wersji wystarczy polać pomidory oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Ale jeżeli dodasz jeszcze jeden składnik – gwarantujemy – wyjdą doskonałe. To cukier, najlepiej trzcinowy. – Cukier jest tu cichym bohaterem. Sprawi, iż pomidory lekko się skarmelizują, a ich smak nie będzie płaski. Bardzo polecam taki sposób – tłumaczy Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.
Pomidory najlepiej piec w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 20-30 minut. Do pieczenia można wykorzystać pomidory bez skórki. Aby obrać łatwo pomidory, należy je kolejno sparzyć w gorącej wodzie i zahartować w zimniej.
Do czego wykorzystać pieczone pomidory?
Pieczone pomidory mogą być dodatkiem do letnich sałatek, świetnie pasują do serów. Ale z tak przygotowanych pomidorów można też zrobić aromatyczny sos albo zupę. Wystarczy zmiksować je z dodatkiem bulionu i innych ulubionych składników (np. czosnku, papryczki chili czy świeżych listków bazylii). Pieczenie z dodatkiem cukru sprawi, iż cała potrawa będzie miała intensywny, pomidorowy smak. Pieczone pomidorki można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
My przypominamy przepis Leszka Wodnickiego na włoską burratę z dodatkiem pieczonych pomidorów. Do zrobienia tego dania można wykorzystać zarówno żółte, jak i czerwone pomidory. To sycąca, a zarazem lekka przystawka, którą w letnie dni, można potraktować jako główny posiłek.