Jak upiec pomidory? Dodaj jeden składnik, a wyjdą idealne

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczone pomidory Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Pieczone pomidory? Jak najbardziej! Można zajadać się nimi solo, ale przede wszystkim są świetnym dodatkiem do innych dań. Aby wyszły idealne, dodaj do nich ten składnik.


Choć zwykle jemy je na surowo, albo w postaci przecierów, to warto wiedzieć, iż pomidory można także upiec. Pieczenie sprawia, iż mają intensywny smak i aromat.


Jak upiec pomidory?


W najprostszej wersji wystarczy polać pomidory oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Ale jeżeli dodasz jeszcze jeden składnik – gwarantujemy – wyjdą doskonałe. To cukier, najlepiej trzcinowy. – Cukier jest tu cichym bohaterem. Sprawi, iż pomidory lekko się skarmelizują, a ich smak nie będzie płaski. Bardzo polecam taki sposób – tłumaczy Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.


Pomidory najlepiej piec w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 20-30 minut. Do pieczenia można wykorzystać pomidory bez skórki. Aby obrać łatwo pomidory, należy je kolejno sparzyć w gorącej wodzie i zahartować w zimniej.


Do czego wykorzystać pieczone pomidory?


Pieczone pomidory mogą być dodatkiem do letnich sałatek, świetnie pasują do serów. Ale z tak przygotowanych pomidorów można też zrobić aromatyczny sos albo zupę. Wystarczy zmiksować je z dodatkiem bulionu i innych ulubionych składników (np. czosnku, papryczki chili czy świeżych listków bazylii). Pieczenie z dodatkiem cukru sprawi, iż cała potrawa będzie miała intensywny, pomidorowy smak. Pieczone pomidorki można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.


My przypominamy przepis Leszka Wodnickiego na włoską burratę z dodatkiem pieczonych pomidorów. Do zrobienia tego dania można wykorzystać zarówno żółte, jak i czerwone pomidory. To sycąca, a zarazem lekka przystawka, którą w letnie dni, można potraktować jako główny posiłek.
Idź do oryginalnego materiału