Jak skutecznie obniżyć cholesterol? Dietetyczka mówi o 3 produktach

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Valery Zotev / Shutterstock


Wielu Polaków mierzy się z wysokim poziomem cholesterolu. Siedzący tryb życia, stres, robienie wszystkiego w pośpiechu i dieta uboga w składniki odżywcze nie pomagają nam w utrzymaniu jego stężenia we krwi w granicach normy ustalonej przez Światową Organizację Zdrowia. Dietetyczka Dominika Hatala zwróciła uwagę, iż można spróbować poprawić swoje wyniki, modyfikując trzy nawyki żywieniowe.
Nie jest tajemnicą, iż dieta jest bardzo ważna w utrzymaniu cholesterolu w normie. Niestety, w dzisiejszych czasach z hipercholesterolemią walczy coraz większa część społeczeństwa. Bagatelizowanie przekraczającego normę stężenia cholesterolu we krwi może w konsekwencji prowadzić do licznych dysfunkcji w układzie krwionośnym i rozwijania się chorób wieńcowych, miażdżycy, a choćby ryzyka zawału serca. Jak obniżyć cholesterol bez leków? Dietetyczka Dominika Hatala ostatnio opublikowała w mediach społecznościowych kilka wskazówek.


REKLAMA


Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Dieta na obniżenie cholesterolu
Ostatnio zapytaliśmy naszych czytelników o to, czy zmagają się z podwyższonym cholesterolem. W sondzie wzięło udział 819 osób, z czego aż 90 proc. (738 odpowiedzi) przyznało, iż ma za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Jak to zmienić?


Po pierwsze ekspertka zasugerowała, by wymienić tłuszcze nasycone na nienasycone. Poleciła, by zamiast dużej ilości tłustych mięs, serów i masła, wprowadzić do diety: awokado, tłuste ryby, orzechy i nasiona. Po drugie posiłki powinny być bogate w błonnik rozpuszczalne. Warto w swoim jadłospisie umieścić produkty takie jak: płatki owsiane, jabłka, gruszki, soczewicę, fasolę i ciecierzycę.


Na koniec podkreśliła, iż kluczem do sukcesu jest też wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych. Osoby, które mają za wysoki cholesterol, powinny zrezygnować m.in. z fast-foodów, twardej margaryny, niskiej jakości ciast i zup w proszku. Jakie są wasze doświadczenia związane z próbami obniżania cholesterolu? Zachęcamy do komentowania artykułu i udziału w sondzie.
Idź do oryginalnego materiału