To, iż alkohol negatywnie wpływa na nasz organizm nie jest żadnym zaskoczeniem. Jednak naukowcy z Oksfordu chcieli sprawdzić jak picie konkretnego trunku (piwa) wpływa na poszczególne narządy, w tym przypadku mózg. To co odkryli zaskoczyło ich samych.
Ile alkoholu spożył statystyczny Polak w zeszłym roku?
Już niejednokrotnie pisaliśmy o sutkach picia alkoholu. Mimo to tego typu napoje tak mocno zakorzenione są w naszej kulturze, iż rodakom ciężko jest z nich zrezygnować. Według statyk każdy Polak, wypija rocznie 194 butelki piwa o pojemności 0,5 litra. Wychodzi więc na to, iż średnio codziennie ok. 20 mln Polaków wypija jedno piwo. To przerażające tym bardziej, iż co roku tendencja jest rosnąca.
Wpływ alkoholu na organizm ludzki
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego postanowili przeanalizować dane statystyczne ponad 20 tys. osób. Z uczestnikami przeprowadzono obszerny wywiad środowiskowy i zapytano o średnie spożycie alkoholu. Badani zostali poproszeni o rozwiązanie testów sprawdzających ich sprawność umysłową, a następnie byli poddani badaniu tomografii komputerowej. Okazało się, iż osoby regularnie spożywające alkohol miały mniejszą objętość istoty szarej mózgu. Badacze wysnuli wniosek, iż picie standardowej porcji alkoholu dziennie (jedno małe piwo) niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie oraz stan mózgu.
Istota szara odpowiada za procesy związane z zapamiętywaniem, pisaniem, czytaniem, mówieniem, przetwarzaniem emocji, myśleniem abstrakcyjnym czy koordynacją ruchową.
Co więcej alkohol zwiększa również ryzyko rozwoju nowotworu. Z badania opublikowanego w „The Lancet Oncology” wynika, iż około 740 tys. przypadków zdiagnozowanych nowotworów, wywołało spożycie alkoholu. Ponadto 14% tych przypadków związanych było z umiarkowanym piciem napojów wysokoprocentowych.
U pacjentów spożywających często różnego rodzaju trunki diagnozuje się zwykle raka krtani, gardła, przełyku, jelita grubego i odbytnicy, u kobiet zaś raka piersi. Istnieją duże badania populacyjne, w których wykazano zależność między spożywanymi dawkami etanolu, czyli alkoholu etylowego, a ryzykiem zachorowania na wymienione wcześniej nowotwory – podkreślił w rozmowie Z WP abcZdrowie lekarz podstawowej opieki zdrowotnej dr Michał Domaszewski.