Jak opanować ochotę na słodycze? Wykorzystaj te sposoby

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zachcianki na słodycze Źródło: Shutterstock


Kochasz słodycze, ale chcesz jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie? Wypróbuj sposoby rekomendowane przez specjalistów.


Wprowadzenie choćby niewielkich zmian w diecie i codziennych nawykach ma znaczenie. Eksperci serwisu dla pacjentów pacjent.gov.pl podpowiadają, aby zmiany wprowadzać małymi krokami. Dotyczy to między innymi ograniczania słodyczy.


Jak skutecznie ograniczyć słodycze w diecie?


Jak podkreślają specjaliści, jeżeli od razu wprowadzisz bezwzględny zakaz spożywania słodkich produktów, gwałtownie może skończyć się to porażką. Wydzielając w diecie produkty zakazane i wprowadzając restrykcje, trudno będzie stosować się do tego długoterminowo. Lepszym rozwiązaniem jest stopniowe ograniczanie słodyczy i umiejętne wplecenie ich w jadłospis.


Co zrobić, aby ograniczyć słodycze w diecie?


zamień zwykłą czekoladę na gorzką,


wybieraj słodycze bez dodatku cukru,


jedz posiłki o stałych porach, aby uniknąć podjadania słodyczy,


nie kupuj słodyczy na zapas i nie trzymaj ich w domu,


zmniejsz porcje (zjedzenie kostki czekolady to nie to samo, co zjedzenie całej tabliczki),


ochotę na słodki smak zaspokajaj owocami lub słodkimi warzywami (np. marchwią),


napoje z dodatkiem cukru zmień na napoje ze słodzikami,


dodaj o łyżeczkę mniej cukru do herbaty czy kawy, ograniczaj go stopniowo,


spróbuj zrobić słodycze, np. upiecz ciastka owsiane lub brownie fasolowe bez dodatku cukru.


Metoda małych kroków


Obok zmniejszenia ilości zjadanych słodkości, warto także ograniczyć ilość soli diecie, a jednocześnie zwiększyć ilość warzyw. Ale to nie wszystko. Jak przypominają eksperci, jednym z najważniejszych elementów zdrowego trybu życia obok zbilansowanej diety, jest też codzienna dawka ruchu. I wcale nie chodzi o spektakularne zmiany, które mogą być trudne lub niemożliwe do zrealizowania. Lepsza jest metoda małych kroków i rozpoczęcie zmiany już teraz.
Idź do oryginalnego materiału