Zalecenia dotyczące ograniczenia ilości soli w codziennej diecie przygotowali specjaliści serwisu dla pacjentów pacjent.gov.pl. Jak podkreślają, nadmierne spożywanie soli jest nawykiem, który zwiększa ryzyko chorób układu krążenia oraz istotnie wpływa na rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego.
Warto wiedzieć: Sól w diecie osłabia odporność organizmu. To ważne odkrycie naukowców
Jak ograniczyć sól w diecie?
Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wszędobylska jest sól. Przez to spożywamy jej więcej, niż się spodziewamy i kilkakrotnie przekraczamy zalecenia – przypominają eksperci. Jak pomóc sobie w kontrolowaniu ilości soli w jedzeniu? Oto rady specjalistów:
Zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw (np. do kurczaka, gulaszu, mięs). Ich bazą są głównie sól i cukier.
Częściej jedz ryby upieczone lub ugotowane zamiast wędzonych.
Unikaj kostek rosołowych. Bulion w łatwy sposób można przygotować samemu.
Zamiast gotowych sosów możesz używać zrobionych przez siebie. Wystarczy wymieszać jogurt z ząbkiem czosnku i ziołami.
Zamiast solonych orzeszków wybierz naturalne.
Nie dosalaj potraw. Nie stawiaj solniczki na stole – to zachęca do jej użycia.
Spróbuj sól w potrawach zamienić na aromatyczne zioła świeże lub suszone, czosnek, wędzoną paprykę.
Jaka ilość soli jest bezpieczna?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 5 g soli (1 płaską łyżeczkę od herbaty). Sól kuchenna (czyli chlorek sodu) jest też podstawowym źródłem sodu w diecie. Szacuje się, iż 5 g soli kuchennej to około 2000 mg sodu. Przeciętny Polak zwykle dwukrotnie (a czasem choćby trzykrotnie) przekracza zalecane dawki.