Jajka wycofane ze sprzedaży. Ostrzeżenie GIS

upday.com 1 tydzień temu
Zdjęcie: fot. Monika/Pixabay


Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj. Spożycie produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę o konieczności wycofania produktu z rynku.


W ramach ostrzeżenia publicznego GIS poinformował, iż "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu".

"Właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę - Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie" - przekazano.

Szczegóły dotyczące produktu

Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L.

Numer partii: 22.09.2024.

Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024.

Kod kreskowy: 5 987463 142650.

Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.

Jajka wycofane ze sprzedaży. Ostrzeżenie GIS

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - podkreślono.

Źródło: GIS

Idź do oryginalnego materiału