Jajka sprzedawane w Illinois skażone salmonellą

dziennikzwiazkowy.com 1 tydzień temu

Jajka wyprodukowane przez Milo’s Poultry Farm, sprzedawane w Illinois, Michigan i Wisconsin, zostały wycofane ze sklepowych półek z powodu wykrycia bakterii salmonelli. Co najmniej 65 osób w dziewięciu stanach zachorowało po zakażeniu tą samą odmianą bakterii, z czego jedenaście przypadków potwierdzono w Illinois.

Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) poinformowały, iż w związku z zachorowaniami spowodowanymi salmonellą wycofano jajka wyprodukowane przez Milo’s Poultry Farms, które trafiły do sprzedaży w Illinois, Wisconsin i Michigan. CDC podało również, iż skażona bakterią może być partia jajek sprzedawana pod marką „Tony’s Fresh Market”.

Federalna Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) potwierdziła, iż salmonella została wykryta w zakładzie pakowania oraz w kurnikach Milo’s Poultry Farms.

Przypadki zachorowań zgłaszano od 23 maja do 10 sierpnia. Do piątku, 24 sierpnia, potwierdzono 65 zachorowań w wyniku zatrucia spowodowanego bakterią salmonelli z jajek w dziewięciu stanach, z czego 11 w Illinois. Nikt nie zmarł, ale co najmniej 24 osoby trafiły do szpitala na leczenie.

Oprócz stanów, w których jajka trafiły do sprzedaży, czyli Illinois, Wisconsin i Michigan, przypadki zakażeń tą samą odmianą salmonelli potwierdzono także w Kalifornii, Kolorado, Iowa, Minnesocie, Utah i Wirginii.

CDC zaznacza, iż rzeczywista liczba zachorowań w wyniku tej epidemii może być znacznie wyższa niż zgłoszona i może obejmować inne stany.

Badania laboratoryjne wykazały, iż wykryta odmiana salmonelli jest odporna na powszechnie stosowane leki, co może wymagać alternatywnych metod leczenia zakażonych osób.

Zatrucie pokarmowe salmonellą objawia się ostrymi bólami brzucha, biegunką, wymiotami i gorączką. Objawy mogą wystąpić w ciągu 12-72 godzin od spożycia skażonego pokarmu, a choroba może trwać od 3 do 7 dni. Osoby starsze, małe dzieci oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym są narażone na ciężkie powikłania.

W przypadku wystąpienia objawów zaleca się jak najszybszą konsultację z lekarzem oraz nawodnienie organizmu. Dla zapobiegania zakażeniom ważne jest także przestrzeganie zasad higieny żywności, takich jak dokładne mycie rąk, gotowanie jajek oraz unikanie kontaktu surowych produktów z gotowanymi.

Więcej informacji można znaleźć na stronie CDC oraz FDA.

(tos)

Idź do oryginalnego materiału