Jajecznica z kurkami to nie lada przysmak. Najlepiej ją przygotować, kiedy trwa sezon na kurki. Żeby wyszła idealnie, warto skorzystać z kilku sprawdzonych porad. Tajemnica tego przepisu tkwi we właściwym przygotowaniu grzybów. Nie dodajemy ich do potrawy na surowo, żeby sos nie rozmoczył jajek, ale po uprzednim podsmażeniu, najlepiej z cebulą. Najlepiej użyć do tego łyżeczkę masła i łyżeczkę oliwy. Kurki należy smażyć ok. 5 minut, aż grzyby przestaną puszczać sok. Żeby jajecznica była delikatna i puszysta jajka trzeba smażyć ją na małym ogniu. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy do niej grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajecznicę z kurkami podajemy z grzanką z chleba na zakwasie lub świeżym pieczywem. Smaku doda posypanie jej natką świeżej pietruszki.
Jajecznica z kurkami. Przepis na pyszne danie z idealnie chrupkimi grzybami
Zdjęcie: Jajecznica z kurkami Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Trwa sezon na kurki, czyli pieprzniki jadalne. Te żółte grzyby są idealnym dodatkiem do jajek. Zobacz, jak zrobić idealną jajecznicę z kurkami, które będą chrupkie w smaku.
Jajecznica z kurkami to nie lada przysmak. Najlepiej ją przygotować, kiedy trwa sezon na kurki. Żeby wyszła idealnie, warto skorzystać z kilku sprawdzonych porad. Tajemnica tego przepisu tkwi we właściwym przygotowaniu grzybów. Nie dodajemy ich do potrawy na surowo, żeby sos nie rozmoczył jajek, ale po uprzednim podsmażeniu, najlepiej z cebulą. Najlepiej użyć do tego łyżeczkę masła i łyżeczkę oliwy. Kurki należy smażyć ok. 5 minut, aż grzyby przestaną puszczać sok. Żeby jajecznica była delikatna i puszysta jajka trzeba smażyć ją na małym ogniu. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy do niej grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajecznicę z kurkami podajemy z grzanką z chleba na zakwasie lub świeżym pieczywem. Smaku doda posypanie jej natką świeżej pietruszki.
Jajecznica z kurkami to nie lada przysmak. Najlepiej ją przygotować, kiedy trwa sezon na kurki. Żeby wyszła idealnie, warto skorzystać z kilku sprawdzonych porad. Tajemnica tego przepisu tkwi we właściwym przygotowaniu grzybów. Nie dodajemy ich do potrawy na surowo, żeby sos nie rozmoczył jajek, ale po uprzednim podsmażeniu, najlepiej z cebulą. Najlepiej użyć do tego łyżeczkę masła i łyżeczkę oliwy. Kurki należy smażyć ok. 5 minut, aż grzyby przestaną puszczać sok. Żeby jajecznica była delikatna i puszysta jajka trzeba smażyć ją na małym ogniu. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy do niej grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajecznicę z kurkami podajemy z grzanką z chleba na zakwasie lub świeżym pieczywem. Smaku doda posypanie jej natką świeżej pietruszki.