Jak zrobić jajecznicę na słodko?
Jak podawać jajecznicę z bananami?
Przepis: Jajecznica z bananami
Jajecznica to po prostu śniadaniowy klasyk. Zwykle smażona na maśle, a najbardziej popularne dodatki to cebulka, szczypiorek, boczek lub szynka. Fani jajecznicy na bekonie mogą zdziwić się propozycją jajecznicy na słodko – ale gwarantujemy, iż warto spróbować!
Jak zrobić jajecznicę na słodko?
Najważniejsze: choć to danie na słodko, nie ma w nim grama dodanego cukru! Wystarczającej słodyczy nadają tu banany i dodatek cynamonu. W sieci znajdziesz różne wersje bananowej jajecznicy (łącznie z miksowaniem wszystkiego na papkę przed smażeniem), my jednak polecamy wykorzystać bananowe plasterki, które najpierw trzeba lekko podsmażyć na maśle. Banany pięknie się skarmelizują i nabiorą wyjątkowego smaku. Do jajecznicy koniecznie trzeba dodać szczyptę soli.
Jak podawać jajecznicę z bananami?
Jajecznica z bananami i masłem orzechowym obroni się jako samodzielne danie, ale można podać ją w towarzystwie grzanki (najlepiej pełnoziarnistej) albo świeżych, sezonowych owoców (np. borówek lub malin). Jajecznicę można podać z cynamonem, jak w naszym przepisie, ale nie jest to jedyna opcja: danie można udekorować posiekanymi orzeszkami albo nasionami sezamu. Najważniejsze: taka jajecznica najlepiej smakuje na ciepło.
Porcja przygotowana z dwóch jajek i banana jest bardzo pożywna i sycąca. Takie śniadanie doda energii, to także dobra propozycja dla osób bardzo aktywnych, które potrzebują energii pochodzącej z posiłku, który nie obciąży nadmiernie żołądka (biegacze długodystansowi powinni pokochać bananową jajecznicę!).