Domowe jagodzianki to naszym zdaniem jeden z najlepszych sezonowych wypieków. Sekretem jest dobrze wyrobione ciasto drożdżowe i duża ilość jagód upchana w każdej bułeczce.
Jak zrobić ciasto na jagodzianki?
To proste ciasto drożdżowe. W przepisie podajemy proporcje na świeże drożdże, ale można użyć w zamian 7 g drożdży instant (wówczas pomija się robienie zaczynu, tylko miesza wszystkie składniki). Ciasto drożdżowe trzeba dług wyrabiać i tu nie ma żadnych odstępstw. jeżeli masz mikser z hakiem do wyrabiania ciast, wystarczy ok. 10 minut. jeżeli robisz to manualnie, poświęć na wyrabianie 15-20 minut.
Jak zrobić nadzienie do jagodzianek?
My stawiamy na najprostszą wersję, czyli jagody z dodatkiem cukru (może to być również cukier waniliowy). Do nadzienia można też dodać łyżkę mąki ziemniaczanej – która będzie pochłaniać wilgoć i sprawi, iż nadzienie będzie bardziej kleiste.
Z rozwałkowanego ciasta drożdżowego najlepiej wykrawać koła (np. przy pomocy kubka), brać krążek w dłoń i nałożyć do niego tyle jagód, ile się zmieści. Następnie trzeba naciągać lekko brzegi i dokładnie zlepiać (jak pierogi). Zlepioną stroną układa się do dołu.
Jagodzianki z kruszonką albo z lukrem
Jagodzianki same, z lukrem alb z kruszonką. Każdy ma swoją ulubioną wersję. jeżeli chcesz zrobić jagodzianki z kruszonką, posyp nią bułeczki przed pieczeniem (koniecznie wcześniej posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem). Jak zrobić kruszonkę? Wystarczy zmieszać 100 g masła, 50 g mąki i 50 cukru, schłodzić, a następnie rozkruszyć na bułeczkach.