Informują o tym na etykietach produktów spożywczych. "Może spowodować choćby zatrucie"

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Wyborcza.pl


Na opakowaniu każdego produktu spożywczego możemy znaleźć jedno z dwóch określeń dotyczących jego daty ważności: "należy spożyć do" lub "należy spożyć przed". Ekspertka od czytania etykiet wyjaśniła, jaka jest między nimi różnica.
Z etykiety każdego produktu spożywczego możemy dowiedzieć się m.in. kto jest producentem, jaka jest nazwa marki, jakie jest jego przeznaczenie, wartość odżywcza i składniki wykorzystane w trakcie produkcji, czy zawiera alergeny, oraz jaka jest data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Ostatni punkt wywołuję najwięcej nieporozumień wśród konsumentów.


REKLAMA


Zobacz wideo Czego powinniśmy unikać w diecie? "Parówki, konserwy" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co znaczy "należy spożyć do"?
Agnieszka Pocztarska, która prowadzi na Instagramie profil o nazwie czytamyetykiety, wyjaśniła swoim obserwatorom, jaka jest różnica między określeniami "należy spożyć do" a "należy spożyć przed". "Różnica w ich znaczeniu jest spora i wbrew pozorom oznaczają całkiem coś innego" - zaznaczyła na początku swojego wpisu.


Następnie zaznaczyła, iż jeżeli na produkcie jest napisane "najlepiej spożyć PRZED", to znaczy, iż "nawet jak zjesz go po upływie tego terminu, to nie będzie to miało negatywnych skutków zdrowotnych". Mogą zmienić się walory smakowe lub konsystencja, ale produkt pozostało bezpieczny do spożycia, jeżeli był przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta. "Taka informacja najczęściej dotyczy produktów suchych, np. makaronów czy kasz" - doprecyzowała.


Co znaczy "należy spożyć przed"?
Później wyjaśniła, iż gdy widzimy napis "należy spożyć do", to po upływie tej daty produkt nie nadaje się do spożycia. "Może spowodować choćby zatrucie. Datę ważności w ten sposób zapisuje się między innymi na produktach mięsnych i nabiałowych" - czytamy. Czytacie etykiety? Zapraszamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału