Co znajdziesz w artykule:
- Ile oszczędzisz na diecie w porównaniu do cateringu, jedzenia na mieście i jedzenia co popadnie?
- Ile kosztuje tydzień jedzenia na diecie Respo?
- Dieta Respo vs catering dietetyczny
- Dieta Respo czy jedzenie na mieście?
- Dieta Respo czy jedzenie spontaniczne?
- Oszczędź czas – choćby o 50% w porównaniu do większości Polaków
- Oszczędź zasoby naszej planety – marnujemy aż 3 miliony jedzenia rocznie (!)
- Oszczędź swoje zasoby psychoenergetyczne
- Podsumowanie
Ile oszczędzisz na diecie w porównaniu do cateringu, jedzenia na mieście i jedzenia co popadnie?
Do zbilansowanego jadłospisu wystarczą najprostsze składniki. Cena produktu nie odzwierciedla jego wartości dla Twojego organizmu! Zwykłe produkty, odpowiednio połączone komponują pełnowartościowe, zdrowe posiłki.
Egzotyczne i drogie jagody acai nie ustępują pod względem adekwatności zdrowotnych naszym leśnym jagodom czy borówkom, a quinoę możesz zamienić na dowolną polską kaszę, a nasiona chia na siemię lniane.
W słowniku Respo dobry jadłospis to taki, który nie każe Ci polować na dziwne produkty z przekombinowanych przepisów. Powinna Ci wystarczyć wycieczka do pierwszego, lepszego sklepu, który masz w pobliżu (typu Lidl czy Biedronka) – oczywiście, o ile powiesz nam, iż to właśnie tam robisz zakupy.
Stąd właśnie na naszej liście zakupów nie znajdziesz produktów, których zdobycie graniczy z cudem. Spodziewaj się raczej takiego zestawu:
Ile kosztuje tydzień jedzenia na diecie Respo?
To zależy. Przede wszystkim od Twojej decyzji i budżetu oraz kaloryczności diety. jeżeli zażyczysz sobie dietę maksymalnie oszczędną – taką właśnie dostaniesz. jeżeli z kolei lubisz eksperymenty czy droższe produkty typu dobrej jakości ryba czy orzechy, też daj nam o tym znać. Dopasujemy dietę do Ciebie, nigdy odwrotnie.
Zobacz to przykładowe menu na tydzień. Jest w nim m.in. łosoś w sosie imbirowo-sojowym z ryżem i sałatką, spaghetti carbonara, kluski leniwe z musem truskawkowym i fit monte.
Koszt wszystkich produktów na całe 7 dni diety w popularnym markecie wyniósł jedynie 155,65 zł:
Jajecznica z pieczywem
- 3 sztuki jajek kurzych (168 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 2 kromki chleba żytniego razowego (60 g)
- 2 łyżeczki szczypiorku (10 g)
- 1 szczypta soli (0.25 g)
- 1 szczypta pieprzu (0.25 g)
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
Mozzarella, pomidor, grahamka i orzechy
- 1 sztuka bułki grahamki (80 g)
- 0.5 plastra sera mozzarella (60 g)
- 0.5 garści orzechów włoskich (15 g)
- 1 sztuka małego pomidora (60 g)
Makaron penne z kurczakiem, pomidorami, bakłażanem, cukinią i serem grana padano
- 0.5 szklanki makaronu penne (50 g)
- 1 porcja mięsa z piersi kurczaka (100 g)
- 0.5 opakowania pomidorów z puszki (125 g)
- 0.5 sztuki bakłażana (100 g)
- 0.5 sztuki cukinii (100 g)
- 0.5 sztuki małej cebuli (50 g)
- 1 ząbek czosnku (6 g)
- 0.5 łyżki startego sera grana padano (12 g)
- 1 szczypta czosnku granulowanego (1 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
Faszerowany bakłażan
- 1 porcja mięsa mielonego z kurczaka (100 g)
- 0.5 sztuki bakłażana (100 g)
- 0.5 szklanki przecieru pomidorowego (125 g)
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 0.5 sztuki małej cebuli (50 g)
- 1 sztuka małej czerwonej papryki (100 g)
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
- 1 łyżeczka oregano (3 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
Owsianka snickers
- 3 łyżki płatków owsianych górskich (30 g)
- 0.5 szklanki mleka (125 g)
- 1 porcja czekolady gorzkiej (10 g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (10 g)
- 1 sztuka małego banana (120 g)
- 0.5 garści mieszanki prażonych orzechów (15 g)
- 1 szczypta soli (0.25 g)
Kanapka z jajecznicą
- 1 sztuka bułki grahamki (80 g)
- 2 sztuki jajek kurzych (112 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
- 2 plastry sera cheddar (30 g)
- 3 sztuki pomidorków koktajlowych (60 g)
Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella
- 0.5 sztuki papryki czerwonej (85 g)
- 0.5 sztuki małej cebuli (50 g)
- 1 ząbek czosnku (6 g)
- 0.5 szklanki makaronu pełnoziarnistego penne (50 g)
- 8 sztuk pomidorków koktajlowych (160 g)
- 0.5 plastra mozzarelli (60 g)
- 1 garść świeżej bazylii (3 g)
- 0.5 łyżeczki oregano (1.5 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 1 łyżeczka płatków chilli (5 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
Krem paprykowo-pomidorowy
- 0.5 opakowania pomidorów w puszce (125 g)
- 1 szczypta papryki wędzonej (0.5 g)
- 1 garść świeżej bazylii (3 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
- 0.5 szklanki makaronu razowego (50 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
- 1 sztuka selera naciowego (45 g)
- 1 sztuka małej cebuli (20 g)
- 1 ząbek czosnku (6 g)
- 1 sztuka marchewki (45 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
- 1 szklanka wody (250 g)
- 0.5 sztuki papryki czerwonej (85 g)
- 4 łyżeczki nasion słonecznika (20 g)
Serek wiejski z miodem, orzechami i gruszką
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
- 0.5 łyżeczki miodu (6 g)
- 0.5 garści orzechów włoskich (15 g)
- 1 sztuka gruszki (130 g)
- 1 kromka chleba (30 g)
Mini pizze pełnoziarniste
- 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (40 g)
- 2 łyżki wody gazowanej (30 g)
- 1 porcja drożdży świeżych (10 g)
- 1 szczypta soli (0.25 g)
- 0.5 opakowania pomidorów z puszki (150 g)
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
- 1 garść bazylii świeżej (3 g)
- 0.5 porcji mięsa z piersi kurczaka (50 g)
- 0.5 garści czarnych oliwek (20 g)
- 0.5 sztuki cebuli (50 g)
- 2 garści szpinaku (50 g)
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
Pierś z kurczaka pieczona z ziemniakami
- 1 porcja mięsa z piersi z kurczaka (100 g)
- 2 sztuki ziemniaków (140 g)
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
- 1 sztuka papryki czerwonej (170 g)
- 0.5 sztuki cebuli (50 g)
- 1 ząbek czosnku (6 g)
- 1 szczypta kuminu (1 g)
- 1 szczypta kurkumy (0.5 g)
- 1 szczypta soli (0.25 g)
- 1 szczypta pieprzu (0.25 g)
- 1 sztuka cukinii (200 g),
Naleśniki z jabłkami
- 5 łyżek mąki orkiszowej (50 g)
- 1 sztuka jajka kurzego (56 g)
- 0.5 szklanki mleka 1,5% (125 g)
- 4 łyżki wody gazowanej (60 g)
- 1 sztuka małego jabłka (80 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
- 0.5 łyżeczki cynamonu (2 g)
- 0.5 łyżki pudru z erytrolu (5 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
Tatar z pomidorów z twarożkiem i tostem razowym
- 1 sztuka pomidora (160 g)
- 0.5 plastra twarogu półtłustego (125 g)
- 1 sztuka cebuli (20 g)
- 1 łyżeczka szczypiorku (5 g)
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
- 2 kromki chleba żytniego razowego (60 g)
- 1 szczypta soli (0.25 g)
- 1 szczypta pieprzu (0.25 g)
Placuszki z truskawkami
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej (60 g)
- 1 opakowanie jogurtu greckiego/skyr (150 g)
- 1 garść truskawek (70 g)
- 1 sztuka jajek kurzych (56 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
- 2 łyżeczki erytrolu (10 g)
Łosoś w sosie imbirowo-sojowym z ryżem i sałatką z ogórka
- 0.5 łyżki ryżu basmati (50 g)
- 1 porcja łososia świeżego (100 g)
- 2 plastry imbiru (2 cm) (10 g)
- 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
- 1 sztuka ogórka świeżego (150 g)
- 1 łyżeczka nasion sezamu (5 g)
- 1 łyżka sosu rybnego (10 g)
- 0.5 łyżeczki miodu (6 g)
Sałatka grecka z serem feta i pieczywem
- 0.5 plastra sera typu feta (100 g)
- 1 sztuka małej cebuli czerwonej (20 g)
- 1 sztuka pomidora (160 g)
- 0.5 sztuki ogórka (75 g)
- 0.5 sztuki papryki czerwonej (85 g)
- 2 listki sałaty rzymskiej (70 g)
- 0.5 garści oliwek czarnych (20 g)
- 0.5 łyżeczki oregano (1.5 g)
- 0.5 łyżeczki bazylii (2 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
- 1 kromka chleba (30 g)
Pancakes
- 1 sztuka małego banana (120 g)
- 1 sztuka jajka (56 g)
- 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (10 g)
- 1 porcja gorzkiej czekolady (10 g)
- 1 łyżeczka oleju (5 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
Fit Monte
- 1 garść orzechów laskowych (30 g)
- 1 opakowanie jogurtu skyr (150 g)
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 4 łyżeczki erytrolu (20 g)
- 1 sztuka banana (120 g)
Dietetyczne spaghetti carbonara
- 2 plastry sera cheddar (30 g)
- 1 sztuka jaja kurzego (56 g)
- 2 plastry boczku (30 g)
- 0.5 szklanki makaronu spaghetti (50 g)
- 1 szczypta soli i pieprz (0.25 g)
- 1 ząbek czosnku (6 g)
Sałatka z kurczakiem, serem grana padano i grzankami
- 0.5 porcji mięsa z piersi kurczaka (50 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 1 porcja sera grana padano (24 g)
- 2 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
- 1 sztuka ogórka (150 g)
- 5 listków sałaty rzymskiej (175 g)
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
- 2 kromki chleb żytniego razowego (60 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
- 1 szczypta czosnku granulowanego (1 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
Bułka z szynką
- 2 garści sałaty (40 g)
- 2 plastry sera (30 g)
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 sztuka bułki grahamki (80 g)
- 4 plastry szynki z indyka (60 g)
- 2 łyżeczki masła (10 g)
Czekoladowa owsianka na mleku roślinnym z malinami
- 1 szklanka napoju sojowego (250 g)
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
- 0.5 łyżki kakao (5 g)
- 1 garść malin (70 g)
- 1 łyżka migdałów (15 g)
Tortilla z kurczakiem
- 1 porcja mięsa z piersi kurczaka (100 g)
- 1 sztuka tortilli pełnoziarnistej (60 g)
- 0.5 sztuki ogórka (75 g)
- 1 ząbek czosnku (6 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 3 sztuki pomidorków koktajlowych (60 g)
- 0.5 sztuki papryki czerwonej (85 g)
- 1 garść miksu sałat (25 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
- 1 łyżeczka przyprawy gyros (5 g)
Placuszki z cukinii
- 0.5 sztuki cukinii (100 g)
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej (75 g)
- 1 sztuka jajka kurzego (56 g)
- 1 opakowanie jogurtu skyr (150 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
Pasta jajeczna z ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i pieczywem
- 3 sztuki jaj (168 g)
- 2 kromki chleba żytniego (60 g)
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- 1 sztuka ogórka zielonego (150 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (60 g)
- 2 łyżeczki koperku świeżego (8 g)
- 1 szczypta soli (0.25 g)
- 1 szczypta pieprzu (0.25 g)
- 2 łyżeczki nasion słonecznika (10 g)
- 2 łyżeczki szczypiorku (10 g)
Babeczki z jogurtem
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
- 1 sztuka małego banana (120 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (3 g)
- 1 szczypta cynamonu (1 g)
- 1 łyżeczka oleju (5 g)
- 1 opakowanie jogurtu skyr (150 g)
- 2 łyżeczki erytrolu (10 g)
- 1 garść truskawek (70 g)
Kluski leniwe z musem truskawkowym
- 0.5 opakowania twarogu półtłustego (125 g)
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (30 g)
- 1 sztuka jajka (56 g)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (6 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)
- 2 garści truskawek, mogą być mrożone (140 g)
- 1 łyżka migdałów (15 g)
Dorsz z ziemniakami i kiszoną kapustą
- 1 porcja dorsza świeżego (100 g)
- 2 sztuki ziemniaków (140 g)
- 1 szklanka kapusty kwaszonej (110 g)
- 1 sztuka jabłka (150 g)
- 1 sztuka marchwi (45 g)
- 0.5 sztuki cebuli (50 g)
- 1 szczypta pieprzu cytrynowego (3 g)
- 1 łyżeczka koperku (4 g)
- 2 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
Czy to atrakcyjna kwota? Zanim pokażemy Ci, jak bardzo, pamiętaj: 155 zł / tydzień to tylko przykład. U nas możesz wydać i więcej i mniej – jeżeli tylko takie wyrazisz życzenie. Tak wyglądają przykładowe wydatki naszych Podopiecznych:
Dieta Respo vs catering dietetyczny
W czasach popularnych “pudełek” łatwo się pokusić o myśl, iż gotowanie to strata czasu. Skorzystanie z cateringu ma swoje zalety, ale ma też swoje wady i nie mam na myśli tylko wysokiej ceny.
Zalety cateringu dietetycznego:
- nie musisz gotować,
- nie musisz robić zakupów,
- oszczędzasz czas
Minusy cateringu dietetycznego:
- wysoka cena,
- nie uczysz się w ogóle dobrych nawyków, nie myślisz o tym co jesz i jak bilansować zdrowe posiłki, po prostu jesz to co dostaniesz.
- dania mają mało warzyw oraz owoców i ciężko się nimi najeść. Dlaczego?
Owoce i warzywa mają mało kcal, a swoje kosztują, firmom cateringowym o wiele bardziej opłaca się dodać więcej oleju, słonecznika czy tłustego sera, bo w ten sposób łatwiej i taniej będzie dostarczyć więcej kcal
Dodatkowo w pudełka cateringowe po prostu nie mieści się większa ilość owoców i warzyw. Rozmiar pudełka jest standardowy. A owoce i warzywa mają dużą objętość. - posiłki są gotowe 1-2 dni przed dostawą i spędzają dużo czasu pod Twoimi drzwiami (dostawy są w godzinach 24.00 – 6.00) co jest niebezpieczne, szczególnie latem przy wysokich temperaturach
- nie możesz wykluczać wszystkich produktów, których nie możesz lub nie chcesz jeść,
- porcje są odmierzane na oko, 1800 kcal to nigdy nie jest 1800 kcal. Twoje posiłki nie sa szczegółowe odmierzane i ważone. Nikt nie przygotuje Twojego gulaszu osobno, z adekwatnej dla Ciebie proporcji składników. Gotuje się wielki gar gulaszu i na oko rozkłada do pudełek. Jedno osoba dostaje więcej mięsa, druga prawie same warzywa.
Oczywiście – choćby nasz błyskawiczny obiad zajmie więcej czasu, niż otwarcie gotowca, którego dostarczył Ci kurier. Ale pamiętaj: ta gotowa opcja Cię słono kosztuje! Musisz sobie odpowiedzieć, czy faktycznie warto.
Różnica jest diametralna. Oznacza, iż w Respo codziennie oszczędzasz:
W porównaniu do popularnych diet pudełkowych płacisz u nas dosłownie 3-4x mniej i oszczędzasz ponad tysiąc złotych miesięcznie. To tak duża oszczędność, iż pozytywnie ją odczujesz w swoim domowym budżecie.
Są też różnice, których nie da się bezpośrednio przeliczyć na złotówki:
Wybierając Respo zamiast diet pudełkowych, oszczędzasz 1204 – 1764 zł miesięcznie.
Dieta Respo czy jedzenie na mieście?
Naleśniki z jabłkami w Respo dla jednej osoby to 3 złote, makaron z pieczonymi warzywami i mozzarellą 4,50 zł, dorsz z ziemniakami i kapustą 8,50 zł, spaghetti carbonara 3,5 zł… choćby w najmniejszym mieście nie znajdziesz restauracjami serwującymi dania w tak korzystnych cenach:
Porównanie przykładowych dań. Respo vs. Jedzenie na mieście, porcja dla jednej osoby, ceny w zł.
To oznacza, iż szykując posiłki we własnym zakresie, płacisz za posiłki 2-4x mniej niż jedząc na mieście. A dodatkowo masz pełną kontrolę nad jakością produktów i kalorycznością takiego dania.
W Respo zwracamy również uwagę na to, aby komponować posiłki z produktów sezonowych – dzięki temu masz gwarancję najniższej możliwej ceny i pełnego potencjału prozdrowotnego. Właśnie z tego względu na truskawki warto poczekać do przełomu maja i czerwca, zamiast popełniać falstart, kupując drogie i niedojrzałe owoce importowane z Hiszpanii. Poza sezonem będziemy Cię zachęcać do mrożonek, które są pełnowartościowe i smacznie urozmaicają dietę w miesiącach, gdy wybór warzyw czy owoców jest mocno ograniczony.
Wybierając Respo zamiast jedzenia na mieście, oszczędzasz 588 – 2492 zł miesięcznie.
Dieta Respo czy jedzenie spontaniczne?
A co, gdyby porównać Respo ze spontaniczną dietą, jaką prowadzi w codziennym zabieganiu wiele osób? Zobacz, iż choćby pospolite produkty, jak kajzerka, kupna granola, parówki czy winko do kolacji potrafią na koniec dnia dać sporą kwotę, porównując ją do naszej diety.
Nati, nasza Podopieczna, dobrze to ujęła:
Jedząc, co popadnie, płacisz sporo, ryzykując na dodatek zdrowiem – prędzej czy później jedzenie przetworzonej, mało wartościowej żywności, odbije się na wynikach Twoich badań i jakości Twojego życia.
Nie dość, iż w Respo otrzymujesz idealnie zbilansowany jadłospis, to jeszcze płacisz za produkty nieporównywalnie mniej – w tym przykładzie oszczędzasz prawie 40% swojego budżetu!
Wybierając Respo zamiast jedzenia co popadnie, zyskujesz lepsze zdrowie oraz sylwetkę i oszczędzasz kilka stówek miesięcznie.
Oszczędź czas – choćby o 50% w porównaniu do większości Polaków
Nie masz czasu w długie godziny w kuchni? Ja też. Właśnie dlatego jadłospis z Respo to nie tylko brak niepotrzebnych wydatków, ale też konkretna oszczędność czasu. Pomożemy Ci w takim zaplanowaniu posiłków, żebyś nie musiała stać przy garach podczas gdy czeka na Ciebie stos innych, ważniejszych zadań.
Statystyczny Polak spędza w kuchni ok. 1 godziny dziennie. Oznacza to aż 7 godzin tygodniowo. Proponujemy Ci jadłospisy, z którymi uwiniesz się choćby w 25-40 minut, co oznacza skrócenie czasu spędzanego w kuchni aż o 3,5 godziny w skali tygodnia.
Jest taka powszechna obawa, iż zdrowe gotowanie to pożeracz czasu. To mit. Zdrowe jedzenie może zająć dokładnie tyle czasu, ile niezdrowe – a choćby dużo mniej, jak u nas:
Co zrobić z zaoszczędzonym czasem? Przez 3,5 godziny możesz np. obejrzeć 4 odcinki ulubionego serialu na Netflixie, przeczytać 200 stron książki albo pojechać na wycieczkę rowerową i spalić choćby 1500 kcal!
Wybierając Respo zamiast jedzenia co po popadnie zyskujesz zdrowie i lepsze ciało a oszczędzasz kilka stówek miesięcznie.
Oszczędź zasoby naszej planety – marnujemy aż 3 miliony jedzenia rocznie (!)
Wyniki badań wskazują, iż ponad połowa Polaków wyrzuca produkty spożywcze do śmieci – z danych Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM) wynika, iż w skali roku polskie gospodarstwa domowe pozbywają się łącznie aż… 3 MILIONÓW ton żywności.
Dla zobrazowania problemu, przeliczyliśmy tę ogromną liczbę na konkretne produkty spożywcze – 3 miliony ton żywności to na przykład 6 miliardów (!) bochenków chleba, 60 miliardów jajek czy 20 miliardów pomidorów. Wyrzucasz żywność? To duży problem – zarówno dla środowiska, jak i Twojego portfela.
Jedną z głównych przyczyn wyrzucania jedzenia są nieprzemyślane i źle zaplanowane zakupy – często kupujemy „na zapas”, myśląc, iż dany produkt przyda nam się później. Ostatecznie jednak „później” nigdy nie nadchodzi, a kupiony produkt nadaje się tylko do wyrzucenia. Dlatego kuszące promocje typu „2+2” to często pozorna oszczędność, bo bywa, iż zanim zjemy gratisowe produkty, zdążą się już zepsuć – lub zjemy ich zbyt dużo, byleby się nie zmarnowały.
Marnowanie żywności wynika też często z faktu, iż gotujemy „na oko” i zbyt dużo. Nie jesteśmy w stanie oszacować ile składników użyć, aby porcja była adekwatna do potrzeb, resztki posiłku idą wiec o kosza.
Czas to zmienić. Pomyśl, ile możesz zaoszczędzić, gdyby z Twojej listy zakupów skreślić wszystkie niepotrzebne produkty (które i tak wyrzucisz) i gotować tylko tyle ile potrzebujesz (dzięki czemu dodatkowo unikniesz marnowania składników i pieniędzy). Takie zaoszczędzone pieniądze mogłabyś przeznaczyć na coś bardziej wartościowego niż śmietnik pełen niedojedzonych resztek i przeterminowanych produktów, prawda?
Nasze Podopieczne bardzo sobie cenią ten aspekt:
Oszczędź swoje zasoby psychoenergetyczne
Każda Twoja decyzja, działanie, wytężony wysiłek czy stres pochłaniają Twoje zasoby psychoenergetyczne. To dlatego pod koniec dnia czujesz się często wyprucie z sił i zmęczenie materiału. Setki małych decyzji dziennie obciążają Twój umysł. „Co dziś ugotować?”, „Co kupić?”, „Jak sprawić, żeby zjadły to dzieci?” to tylko namiastka, bo przecież dzień w dzień dokonujesz ogromnej ilości wyborów, które nie dotyczą Twojej diety, ale też Cię męczą. Efekt jest taki, iż pod koniec dnia łatwiej Ci ulec zachciankom, co możesz odczuwać jako „słabą silną wolę”. W rzeczywistości to często zmęczenie decyzyjne i wypalenie zasobów psychoenergetycznych.
Dieta w Respo i wygodna aplikacja pomogą Ci oszczędzić te zasoby, bo ułatwią Ci życie:
- już się nie zastanawiasz kilka razy dziennie, co zjesz
- nie musisz komponować jadłospisu na poczekaniu pod losowe produkty, które akurat zalegają Ci w lodówce
- masz listę zakupów i starczy parę kliknięć, by wyjść i zrobić zakupy na tyle dni, ile chcesz i tylu osób, ile chcesz
- dopasowujesz ilość porcji, które chcesz kupić, a lista automatycznie się przeliczy
- układa się ona w kategoriach zgodnie z najczęstszym rozkładem w popularnych sklepach. To koniec dumania, co by tu adekwatnie wrzucić do koszyka!
Jeśli cenisz swój czas oraz budżet i wiesz, iż jesteś stworzona do czegoś więcej, niż kręcenia w błędnym kole planowania, gotowania i spożywczych zakupów – jesteś pod dobrym adresem.
Podsumowanie
Widzisz już teraz, iż zdrowe odżywianie wcale nie jest droższe niż te niezdrowe. Grunt to mieć podstawową wiedzę i przewodnika, który nauczy Cię, jak jeść zdrowo i za rozsądne pieniądze. Pamiętaj też, iż tanie, niezdrowe jedzenie to strategia na krótką metę: prędzej czy później odczujesz konsekwencje zdrowotne, które będą Cię dużo kosztować.
Każdą dietę w Respo tworzymy pod konkretną osobę i tak, by oszczędzała pieniądze, czas, planetę i swoje zasoby psychoenergetyczne. Warto.