Ile jajek można zjeść w święta? Dietetyk odpowiada

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajka Źródło: Pexels


Specjaliści zgodnie rekomendują: jajka warto jeść, ale nie więcej, niż jedno dziennie. Trudno jednak tej zasady trzymać się w Wielkanoc, kiedy jajka są obecne niemal w każdej potrawie.


Jajka z majonezem, jajka z sosem tatarskim, jaja w żurku, jaja w sałatce jarzynowej i wielkanocnych ciastach. To tylko kilka pozycji świątecznych z obowiązkowym dodatkiem jajek. Ile jaj można zjeść w święta, żeby nie odbiło się to negatywnie na zdrowiu?


Jedz jajka, ale się nie przejadaj


Aleksandra Wedziuk-Reszka, dietetyczka z Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego nie ma wątpliwości, iż święta wielkanocne nieodłącznie kojarzą się nam z jajkami. – o ile na co dzień spożywamy 7 jaj tygodniowo, a podczas świąt spożyjemy ich więcej niż zazwyczaj, to jednorazowo nie będzie miało to negatywnego wpływu na stan naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać, aby jednocześnie w czasie świąt nie doprowadzać do przejadania się, czyli uczucia dyskomfortu wynikającego z nadmiernego spożycia żywności. Dlatego też ilość spożytych jaj warto uzależnić od naszego stopnia uczucia sytości – radzi w rozmowie z „Wprost”.


Ile jajek można zjeść dziennie?


Czy jaja są zdrowe? Tu specjaliści od żywienia są zgdni: tak! Jajka są m.in. źródłem białka, witamin A, D, B12, B1, B2 oraz żelaza. American Heart Association (AHA) zaleca jeść nie więcej, niż jedno jajko dziennie, z zastrzeżeniem, iż osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny tu być szczególnie ostrożne. Specjaliści AHA dopuszczają, iż osoby, które zdrowo się odżywiają i mają dobre wyniki badań cholesterolu, mogą sobie pozwolić choćby na dwa jajka dziennie. Eksperci z NIZP-PZH w przypadku jajek mówią o „rozsądnej ilości”, co w praktyce oznacza jedno jajo dziennie.
Idź do oryginalnego materiału