Muchomor czerwony (łac. Amanita muscaria) zażywany jest najczęściej w formie suszu. Jego cena osiąga do 1000 zł za kilogram świeżego grzyba , a ceny już ususzonego wahają się choćby do 2500 zł za kilogram . Nic więc dziwnego, iż stał się celem niejednego grzybobrania. W internecie pojawia się coraz więcej ofert sprzedaży.
- Grzyby te są spożywane, w moim przekonaniu w jednym celu, by wywołać stan halucynozy, czyli stan pobudzenia, odrealnienia, doświadczania odczuć abstrakcyjnych, jak podróż w czasie - powiedział toksykolog, dr Eryk Matuszkiewicz na antenie Polsat News. - Innych adekwatności odżywczych te grzyby nie mają i po nic innego nie są spożywane. Muchomory działają tak samo, jak dopalacze i po to zażywają je ludzie.
Według doktora, grzyby te są bardzo niebezpieczne dla zdrowia człowieka . Substancje w ususzonym grzybie powodują: pobudzenie, halucynozę, natłok myśli, czy "otwi