Wielkimi krokami nadchodzi sezon na czereśnie. Pierwsze owoce już pojawiają się w sklepach i na straganach. Tego popularnego przysmaku raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż w parze z walorami kulinarnymi idą duże korzyści dla zdrowia. Zwłaszcza układ sercowo-naczyniowy zyskuje na regularnym spożyciu.
Idealny owoc dla seniorów. Wspomaga pracę serca i obniża cholesterol
Czereśnia to soczysty owoc o słodkim, lekko kwaskowatym smaku. Charakteryzuje się intensywnym, ciemnoczerwonym kolorem i orzeźwiającym miąższem.
W Polsce sezon na czereśnie przypada na czerwiec i lipiec. W tym czasie można je znaleźć niemal na każdym targowisku oraz we wszystkich marketach. Ich dostępność zwiększa fakt, iż Polska należy do czołowych producentów tych owoców w Europie. A skoro tak łatwo je kupić, warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Zdrowe serce i niski cholesterol. Czereśnie idealnym wyborem
Czereśnie stanowią źródło witamin C i A oraz potasu. Dostarczają także błonnika, polifenoli i antocyjanów - silnych przeciwutleniaczy, które wspierają odporność, pomagają kontrolować ciśnienie krwi i ograniczają uszkodzenia tkanek. Regularne spożywanie czereśni może przynosić korzyści dla serca. Potwierdzają to badania.
Na łamach "The Journal of Nutrition" naukowcy z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa opisali wyniki badania, w którym 18 osób w wieku 45–61 lat spożywało codziennie 280 gramów czereśni przez 28 dni. Zaobserwowano u nich znaczny spadek markerów stanu zapalnego powiązanych z chorobami układu krążenia. Jednocześnie wzrósł poziom IL-1RA, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym. Korzyści te, w połączeniu z regulacją ciśnienia i ochroną naczyń krwionośnych, mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy i innych schorzeń sercowo-naczyniowych.
ZOBACZ: Alarm na Pomorzu. Groźna bakteria znaleziona w wodzie
Związki zawarte w czereśniach wspomagają również walkę z wysokim cholesterolem. Przeciwutleniacze obecne w owocach pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL.
Inne korzyści, wynikające ze spożycia wspomnianych owoców, to szybsza regeneracja po wysiłku fizycznym, poprawa jakości snu oraz łagodzenie bólu stawów.
Zdrowa przekąska idealna dla osób starszych
Czereśnie to doskonały wybór dla osób starszych, szczególnie ze względu na rosnące z wiekiem ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Schorzenia te są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce i często wiążą się z zaburzeniami lipidowymi, nadciśnieniem oraz przewlekłym stanem zapalnym.
ZOBACZ: Seniorzy będą zadowoleni. Nadchodzi nowe świadczenie
Te sezonowe są lekkostrawne i niskokaloryczne (50 kcal/100 g). Sprawdzą się jako świeża przekąska. Wystarczy je umyć i zjeść. To również świetny dodatek do owsianki, nabiału, sałatek lub domowych wypieków. Warto uwzględnić je podczas przygotowywania śniadania lub zdrowego deseru. Czereśnie można także zamrozić, aby móc cieszyć się ich adekwatnościami choćby poza sezonem.