Hummus oznacza w języku arabskim ciecierzycę i właśnie od tego składnika pochodzi nazwa popularnej na świecie przekąski. Do jej przygotowania używa się także tahini, czyli pasty z prażonego sezamu oraz dodatków, takich jak: sól, czosnek, sok z cytryny oraz woda. Smak hummusu można wzbogacać także innymi dodatkami np. suszonymi pomidorami czy burakami. My proponujemy jednak dodać do niej awokado, które uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców. Nadaje ono paście nie tylko delikatności, ale podnosi również jej wartości odżywcze.
Hummus z awokado to idealne połączenie. Przygotuj na śniadanie zdrową pastę do pieczywa
Zdjęcie: Hummus z awokado Źródło: Shutterstock
Hummus z awokado to przekąska, która jest dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie. Jest delikatna w smaku i kremowa. Może z powodzeniem zastąpić masło. Nadaje się do smarowania pieczywa, szczególnie tostów.
Hummus oznacza w języku arabskim ciecierzycę i właśnie od tego składnika pochodzi nazwa popularnej na świecie przekąski. Do jej przygotowania używa się także tahini, czyli pasty z prażonego sezamu oraz dodatków, takich jak: sól, czosnek, sok z cytryny oraz woda. Smak hummusu można wzbogacać także innymi dodatkami np. suszonymi pomidorami czy burakami. My proponujemy jednak dodać do niej awokado, które uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców. Nadaje ono paście nie tylko delikatności, ale podnosi również jej wartości odżywcze.
Hummus oznacza w języku arabskim ciecierzycę i właśnie od tego składnika pochodzi nazwa popularnej na świecie przekąski. Do jej przygotowania używa się także tahini, czyli pasty z prażonego sezamu oraz dodatków, takich jak: sól, czosnek, sok z cytryny oraz woda. Smak hummusu można wzbogacać także innymi dodatkami np. suszonymi pomidorami czy burakami. My proponujemy jednak dodać do niej awokado, które uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców. Nadaje ono paście nie tylko delikatności, ale podnosi również jej wartości odżywcze.