Herbatka z gałązek brzozy to jeden z napojów, jaki lubią polecać zimą zwolennicy kuchni z dzikich roślin. Bo choć wiele osób mogłoby mieć problem z nazwaniem gatunków drzew zimą, kiedy te nie mają charakterystycznych liści, to z brzozą tego kłopotu nie ma – rozpozna ją chyba każdy, niezależnie od pory roku.
Jak zrobić zimową herbatkę z brzozy?
Przepis na herbatkę z brzozy jest bardzo prosty: wystarczy zebrać kilka cienkich gałązek brzozy, pociąć na kawałeczki i gotować w wodzie przez ok. 5 minut. Potem wystarczy ostudzić, przecedzić i gotowe. Taki przepis na herbatkę patykową z gałązek brzozy podaje m.in. Inez Rogozińska na zielarskim serwisie 1000roslin.pl.
Jakie adekwatności ma herbatka z gałązek brzozy?
Jak podaje specjalizujący się m.in. w fitoterapii biolog dr Henryk Różański, wyciągi z brzozy działają moczopędnie, regulują przemianę materii, odtruwają organizm, ochraniają miąższ wątroby, ogólnie wzmacniają, działają silnie napotnie (zwłaszcza kora i całe gałązki), przeciwobrzękowo, przeciwgośćcowo, żółciopędnie, przeciwtrądzikowo, zapobiegają kamicy moczowej i żółciowej, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego oraz regulują trawienie.
WAŻNE: jeżeli przyjmujesz na stałe jakieś leki, wszelkie ziołowe terapie najpierw skonsultuj ze swoim lekarzem (zioła moczopędne, takie jak brzoza, szczególnie tego wymagają). Substancje zawarte w roślinach mogą wchodzić w interakcje z lekami i albo wzmacniać ich działanie, albo je niwelować. Dzikie rośliny należy zbierać w miejscach położonych z dala od źródeł zanieczyszczeń (np. ruchliwych ulic czy centrów miast).