Grzanki ze straciatellą i mortadelą

biobazar.org.pl 1 dzień temu

Bianca to apulijskie receptury i świeże ekologiczne mleko z Mazowsza – o tym jak smakowity to mariaż przekonało się już wielu. W nas Bianca ma swych wiernych wyznawców. Mozzarella, burrata, straciatella przyjeżdżają na BioBazar tuż po tym jak powstały, a powstają niedaleko, pod Warszawą. Straciatella to kawałeczki mozzarelli zanurzone w tłustej śmietance. Możecie ją kupić w opcji klasycznej lub truflowej, albo zamkniętą w innym serze, jest bowiem straciatella sercem włoskiej burraty. Każda z opcji nada się na tę kanapkę. Dzieła dopełni mortadela z Bolonii i posiekane pistacje.

Z podanej ilości składników zrobisz po dwie kanapki dla czterech osób. Ta propozycja świetnie się sprawdza na kolację albo na imprezę w większym gronie.

Składniki:

  • 1 słoik straciatelli Fabryka Deli
  • chleb wiejski The Bakery
  • 8 plastrów mortadeli Gusto Italiano
  • garść pistacji Olivea
  • rukola eko Bukiet Smaków

Krok po kroku:

  1. Ukrój 4 kromki chleba, opiecz je w tosterze lub na patelni, podziel każdą na pół.
  2. Na każdej części połóż łyżkę straciatelli i plaster mortadeli.
  3. Grzanki posyp z wierzchu posiekanymi pistacjami i rukolą.
Idź do oryginalnego materiału