Groźna bakteria w sklepowych kiełkach. Sprawdź, czy nie masz ich w domu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kiełki brokułu Źródło: Shutterstock


Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu. To grożna bakteria, a spożycie zanieczyszonej nią żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Szczegóły dotyczące wycofywanych kiełków Jak podaje GIS w swoim komunikacie, chodzi o dwa rodzaje kiełków: Nazwa produktu: „Kiełki brokułu 50g” i „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70g”, Numer partii: 07.04.2023 Z2, Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023, Kod kreskowy: 5907771443225, Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa. Jak informuje GIS, producent wszczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu, zaprzestano także produkcji kiełków z partii nasion...
Idź do oryginalnego materiału