
- Picie od jednej do trzech filiżanek czarnej kawy dziennie wiąże się z 14-17 procentowym niższym ryzykiem zgonu ze wszystkich przyczyn, w tym chorób sercowo-naczyniowych, zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Tufts University.
- Korzyści zmniejszają się wraz z nadmierną ilością cukru lub śmietany; Lekko słodzona lub minimalnie dodana kawa z dodatkiem nabiału przez cały czas pomaga, ale słodkie napoje (np. latte) negują zalety.
- Przeciwutleniacze zawarte w kawie (np. kwas chlorogenowy) poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, metabolizm i zdrowie jelit, podczas gdy cukier i tłuszcz sprzyjają stanom zapalnym i insulinooporności.
- Korzyści osiągają szczyt przy jednej do trzech filiżanek; Nadmierne spożycie osłabia korzyści sercowo-naczyniowe. Kawa bezkofeinowa nie wykazała znaczącego wpływu, prawdopodobnie ze względu na ograniczone dane.
- Kiedyś postrzegana jako szkodliwa, kawa jest w tej chwili uznawana za chroniącą przed chorobami takimi jak cukrzyca i choroba Parkinsona, gdy jest spożywana bez dodatków i z umiarem.
Dla milionów Amerykanów kawa to coś więcej niż tylko poranny rytuał;
To koło ratunkowe.
Teraz nowe badania sugerują, iż kawa może być również kluczem do dłuższego życia.
Przełomowe badanie przeprowadzone przez Tufts University wykazało, iż picie od jednej do trzech filiżanek czarnej kawy dziennie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn, w tym chorób układu krążenia.
Ale jest pewien haczyk: dodanie zbyt dużej ilości cukru lub śmietany może całkowicie zniwelować te korzyści.
W badaniu, opublikowanym w The Journal of Nutrition, przeanalizowano dane od 46 000 dorosłych Amerykanów z ciągu prawie dwóch dekad. Odkrycia dostarczają jednych z najmocniejszych dowodów na to, iż kawa – spożywana w najczystszej postaci – może być prostym, ale potężnym narzędziem do długowieczności. (Powiązane: 5 korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego picia czarnej kawy.)
Nauka stojąca za korzyściami płynącymi z długowieczności kawy
Naukowcy z Tufts' Friedman School of Nutrition Science and Policy odkryli, iż picie od jednej do dwóch filiżanek czarnej kawy dziennie wiązało się z 14 procent niższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z całkowitym powstrzymaniem się od picia kawy.
Ci, którzy wypili do trzech filiżanek, zauważyli jeszcze większą redukcję – o 17 procent niższe ryzyko śmiertelności.
Kluczowy czynnik?
Ograniczenie dodatków do minimum.
Kawa o niskim poziomie cukru (mniej niż pół łyżeczki na filiżankę) i minimalnej zawartości tłuszczów nasyconych (takich jak odrobina mleka) przez cały czas wykazywała korzyści.
Ale mocno słodzone lub kremowe napoje kawowe – pomyśl o karmelowym latte lub słodkich kawach mrożonych – nie wykazały takiej przewagi.
Ziarna kawy zawierają związki bioaktywne, w tym kofeinę i kwas chlorogenowy, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Związki te mogą poprawiać funkcjonowanie naczyń krwionośnych, przyspieszać metabolizm, a choćby wspierać zdrowie jelit.
Jednak nadmierna ilość cukru i tłuszczów nasyconych może przeciwdziałać tym korzyściom, sprzyjając stanom zapalnym, insulinooporności i przyrostowi masy ciała – wszystkim czynnikom związanym z chorobami przewlekłymi.
W badaniu zauważono również, iż ludzie, którzy pili czarną kawę, mieli zwykle zdrowsze ogólne nawyki, takie jak niższe wskaźniki palenia i wyższy poziom aktywności fizycznej.
Sugeruje to, iż osoby pijące czarną kawę mogą po prostu dokonywać lepszych wyborów dotyczących stylu życia – ale bezpośrednie korzyści biologiczne płynące z samej kawy są przez cały czas znaczące.
Podczas gdy umiarkowane spożycie kawy (od jednej do trzech filiżanek dziennie) wykazało wyraźne korzyści, badanie wykazało malejące zyski po wypiciu trzech filiżanek.
W rzeczywistości korzyści sercowo-naczyniowe osłabiły się dla osób pijących więcej niż trzy filiżanki dziennie.
Ponadto kawa bezkofeinowa nie wykazała znaczącego zmniejszenia śmiertelności, prawdopodobnie dlatego, iż wypiło ją zbyt mało uczestników, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski.
Badanie opierało się na samodzielnie zgłaszanych danych dietetycznych, które mogą być niewiarygodne, ale duża wielkość próby i długoterminowe śledzenie uwiarygadniają wyniki.
Chwiejna reputacja kawy
Przez dziesięciolecia kawa była postrzegana z podejrzliwością – kojarzoną z kołataniem serca, wysokim ciśnieniem krwi, a choćby rakiem.
Jednak w ciągu ostatnich 20 lat fala badań uzdrowiła reputację kawy, pokazując, iż umiarkowane spożycie jest nie tylko bezpieczne, ale także potencjalnie chroni przed chorobami takimi jak cukrzyca, choroba Parkinsona i choroby wątroby.
To najnowsze badanie uzupełnia ten materiał dowodowy, wprowadzając jednocześnie najważniejsze zastrzeżenie - to, jak pijesz kawę, ma znaczenie.
W erze przerośniętych, bogatych w cukier napojów kawowych odkrycia przypominają, iż prostota może być najzdrowszym wyborem.
Według Scotta Keatleya z Keatley Medical Nutrition Therapy, nawyk picia czarnej kawy może być dobry dla zdrowia.
"Kawa, gdy jest spożywana bez dodatków, wspiera zdrowie metaboliczne bez zwiększania obciążenia diety" – powiedział. "Jest to jedno z nielicznych narzędzi dietetycznych, które może działać na wiele układów jednocześnie, mózg, jelita, serce, bez konieczności posiadania recepty".
Kawa, jeden z najbardziej lubianych napojów na świecie, może zaoferować coś więcej niż tylko zastrzyk kofeiny - może pomóc dodać lat do twojego życia.
Ale podobnie jak w przypadku wielu rzeczy w żywieniu, umiar i prostota wygrywają.
Pomiń cukier, trzymaj śmietankę i delektuj się czarnym naparem, wiedząc, iż może on dobrze wpłynąć na twoje ciało.
Na razie nauka potwierdza to, w co od dawna wierzyli puryści kawowi: czasami najlepsze rzeczy w życiu są naprawdę czarne i gorzkie.
Obejrzyj i poznaj korzyści zdrowotne płynące z kawy organicznej.
Ten film pochodzi z kanału Health Ranger Store na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/