Na lokalnych ryneczkach pomału zaczynają pojawiać się stoiska ze świeżymi, pachnącymi truskawkami. Niemniej czasami, chcąc mieć zapas owoców, wiele osób decyduje się na zakup mrożonego produktu. Najnowsze badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego mogą jednak sprowokować sporą część konsumentów do wyrzucenia nowo zakupionych mrożonek. Okazuje się, iż w niektórych partiach owocowych artykułów wykryto niebezpieczną bakterię.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"
GIS: Truskawki skażone groźną bakterią. Mrożonki mogą zagrażać zdrowiu konsumentów
We wtorek 20 maja 2025 roku Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący mrożonych truskawek. W poszczególnych partiach wspomnianego produktu wykryto bowiem obecność bakterii Salmonella. Kontroli poddano produkt o nazwie: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g, o numerze partii: 011/04/25. Kraj pochodzenia: Egipt. Artykuł wyprodukowano dla: Jeronimo Martis Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn, a producentem jest Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski. Pod lupę wzięto opakowania, na których wybito datę ważności do 03. 2027
Zobacz też: To koniec. Zamykają kolejne sklepy. Tysiące Polaków robiło tam zakupy codziennie
W trakcie przeprowadzonych badań niebezpieczną bakterię wykryto w 1 z 5 próbek.
Należy podkreślić, iż niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane choćby równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, iż wyniki badań próbek będą się od siebie różnić
- czytamy w komunikacie wydanym przez GIS. Państwowa organizacja ostrzega konsumentów przed spożywaniem wspomnianego produktu. Konsekwencje mogą być naprawdę poważne.
Truskawki skażone bakterią Salmonella. W razie potrzeby należy zgłosić się do lekarza
Klienci, którzy weszli w posiadanie wspomnianego produktu, nie powinni go spożywać.
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności
- informuje GIS, dodając:
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem
W związku z zaistniałą sytuacją rozpoczęto działania mające na celu wycofanie z obiegu skażonego produktu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.