W dniu dzisiejszym Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące jednej z partii wędzonego boczku. W tym produkcie wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes.
W trakcie wewnętrznej kontroli jednego z podmiotów, w partii boczku wędzonego Sanepid wykrył obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności skażonej tą bakterią może prowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą. Schorzenie to jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, noworodków i osób starszych. W skrajnych przypadkach może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych czy sepsy.
Jakie są objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes?
Do najczęstszych objawów zakażenia zalicza się:
– gorączkę,
– dreszcze,
– bóle mięśni,
– biegunkę,
– nudności lub wymioty,
– zaburzenia równowagi,
– światłowstręt,
Producent zobowiązał się do wycofania produktu z rynku oraz powiadomienia swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji. Wstrzymana została również produkcja kolejnych partii produktu, do czasu, aż wszystkie kwestie bezpieczeństwa zostaną zapewnione.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania. Inspekcja Weterynaryjna pobrała do badania kolejne partie produktu celem oceny spełniania kryteriów bezpieczeństwa żywności oraz prowadzi nadzór nad przeprowadzeniem działań naprawczych. – czytamy w oświadczeniu GIS
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Boczek wędzony VAC
Numer partii: 01.11.2022 p. 5435
Termin przydatności do spożycia: 01.11.2022
Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot, 12010303