Niepokojące wieść podał Główny Inspektorat Sanitarny. W swoim komunikacie informują, iż wykryto niebezpieczną bakterię w dostępnej na rynku partii boczku wędzonego.
Groźna bakteria w boczku
Bakterię, którą wykryto w boczku to Listeria monocytogenes. Jej obecność może wywołać listeriozę – chorobę niebezpieczną dla zdrowia i życia.
Osoby z ciężkim przebiegiem tej choroby bardzo często trafiają do szpitala. Bywały także przypadki, iż listerioza doprowadzała zarażonych do śmierci.
GIS podaje, iż w wykrytym produkcie stwierdzono obecność niebezpiecznej bakterii. Dotyczy to wyrobu mięsnego o nazwie Boczek Duński Wędzony, produkowanego przez Zakłady Mięsne “PEKPOL Ostrołęka” S.A. (adres: 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, numer identyfikacyjny weterynaryjny: 14150301).
Szczegóły produktu: Numer partii: 24305001. Termin przydatności do spożycia: 30.11.2024 r.