Frytki z piekarnika smakują o niebo lepiej niż klasyczne. Przepis na zdrową przekąskę

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Frytki Źródło: Pexels / Oleksandr P


Frytki to pyszna, ale niestety dość tucząca przekąska. Na szczęście znalazłam sposób, by ją „odchudzić”. Wprowadziłam jedną zmianę w klasycznym przepisie. Zrezygnowałam ze smażenia ziemniaków.


Frytki zwykle smaży się w głębokim tłuszczu. Nie jest to najlepsza metoda obróbki termicznej artykułów spożywczych. Tak przygotowany przysmak dostarcza sporej ilości kalorii. Istnieje jednak prosty sposób na to, by ją znacznie ograniczyć. Wystarczy zamienić frytkownicę na piekarnik, a olej na oliwę.


Jak zrobić frytki bez smażenia?


Przygotowanie zdrowszej wersji frytek jest banalnie proste. Musisz tylko obrać i pokroić ziemniaki, a następnie obsypać je wybranymi przyprawami i upiec je w piekarniku. Jak widzisz zrobienie tej przekąski nie wymaga wiele wysiłku, a efekt starań przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Idź do oryginalnego materiału