Faworki w 20 minut? To możliwe. Wypróbuj "przepis dla zabieganych"

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Faworki Źródło: Shutterstock / AS Food studio


Faworki, nazywane również chrustem to deser, bez którego nie może się odbyć żadna karnawałowa impreza. Zrobienie tego przysmaku wymaga jednak dużo czasu. Podpowiadamy, jak zrobić je ekspresowo i się nie napracować. Wystarczy 20 minut i będą gotowe!


Do przygotowania ekspresowych faworków potrzebne będzie opakowanie ciasta francuskiego, które można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. To właśnie dzięki temu, iż je użyjemy, skróci się czas robienia wypieków.


Sposób przygotowania faworków


Faworki z francuskiego ciasta przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy rozwinąć ciasto i pokroić je w paski o grubości ok. 2,5 cm. Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie nożem i przewinąć przez nie ciasto. Tak przygotowane faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut. Gdy będą już gotowe – należy je wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smakują rewelacyjnie!


Unikaj kupowania mrożonego ciasta


Faworki najlepiej się udają, gdy przygotujemy je z francuskiego ciasta, które jest przechowywane w lodówce. Jest lepszej jakości niż mrożone. Nie trzeba go rozmrażać i czekać, aż zmięknie i stanie się elastyczne. Wybierając ciasto na faworki, warto zwrócić uwagę na jego skład. Najlepsze będzie to, które zawiera prawdziwe masło. Istotna jest też świeżość produktu – im data jego przydatności jest dłuższa, tym lepiej. Zdarza się czasami, iż ciasto, którego termin przydatności się kończy, bywa lekko kwaśne i nie wyrasta ładnie podczas pieczenia – przestrzegają kulinarni eksperci.


Jak sprawić, żeby faworki były niej kaloryczne?


Karnawałowy przysmak nie należy niestety do małokalorycznych. Dietetycy podpowiadają, iż cukier, którym posypujemy faworki, można zastąpić mniej kalorycznym odpowiednikiem jak np. stewia, czyli naturalny słodzik, pozyskiwany z liści stewii. Doskonale smakują też polane naturalnym miodem. jeżeli jednak najlepiej smakują ci te, obsypane cukrem pudrem to nie rezygnuj z niego, ale pamiętaj, iż nie należy z nim przesadzać!
Idź do oryginalnego materiału