Fasola to superżywność dla osób z cukrzycą i insulinoopornością

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fasola w diecie Źródło: Pixabay


Cukrzyca typu 2 i często ją poprzedzająca insulinooporność są coraz powszechniejsze. Jest jednak grupa produktów żywnościowych, która w sposób naturalny może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Ta superżywność to rośliny strączkowe.


Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) stworzyło listę pokarmów korzystnych dla diabetyków, bogatych w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Fasola – najpopularniejsze warzywo strączkowe w naszej kuchni – została uznana za „gwiazdę” tej listy.


Fasola jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne do wzrostu i naprawy tkanek ciała oraz witamin z grupy B. Dla osób z cukrzycą i insulinoopornością bardzo cenna jest wysoka zawartość błonnika, który spowalnia proces trawienia i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi na dłużej.


Fasola i inne strączkowe to niski indeks glikemiczny


Indeks glikemiczny (IG), według wyjaśnień Harward Health Publishing, to wartość przypisana produktom spożywczym na podstawie tego, jak gwałtownie dany pokarm powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Żywność o niskiej wartości IG ma tendencję do powolnego i równomiernego uwalniania glukozy, zaś pokarmy o wysokim IG gwałtownie uwalniają glukozę, co prowadzi do skoków poziomu cukru we krwi. Są one bardzo niekorzystne dla osób zmagających się z cukrzycą.


Punktem odniesienia jest glukoza, której indeks wynosi 100. Uważa się, iż produkty, mające IG poniżej 55 to produkty o niskim indeksie glikemicznym – do tej grupy należą rośliny strączkowe. Ich IG mieści się pomiędzy 15 a 40. Dla porównania biały pszenny chleb to IG 75, zaś płatki kukurydziane 81.


Jak przygotować fasolę, aby była jak najlepsza dla zdrowia


Rośliny strączkowe wymagają odpowiedniego przygotowania ze względy na zawarte w nich oligosacharydy, które mogą powodować wzdęcia i gazy. Osoby z zaburzeniami ze strony z przewodu pokarmowego powinny być bardzo ostrożne przy spożywaniu tej grupy roślin. Strączki należy spożywać po obróbce termicznej.


W celu przygotowania smacznej i zdrowej fasoli należy moczyć ją przez noc w sporej ilości zimnej wody, następnie wylać tę wodę, opłukać ziarna, ponownie zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę po zagotowaniu można również wylać, aby ograniczyć ryzyko wystąpienia gazów. Do wody, w której ostatecznie będziemy gotować fasolę warto dodać liść laurowy, majeranek czy kminek, co wpłynie na polepszenie trawienia. Fasolę gotujemy ok. 1–2 godziny, sprawdzając jej miękkość. Z ugotowanych ziaren możemy sporządzić smaczne potrawy lub po prostu dodawać ją do sałatek czy zup.


Unikaj fasoli z puszki


Jeśli tylko jest to możliwe, nie korzystajmy z fasolki z puszki – doradzają dietetycy. Wnętrze puszek może bowiem zawierać bisfenol, który podejrzewany jest o zwiększanie ryzyka występowania wielu chorób. jeżeli mamy jednak mało czasu, żeby przyrządzić samemu fasolę, lepiej kupić tę w szklanym słoiku niż w puszce.


Przygotuj pyszne danie z fasoli
Idź do oryginalnego materiału