Ewa Wachowicz robi leczo inaczej niż wszyscy. Jedna mała zmiana daje wielki efekt

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Leczo Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer


Leczo można przygotować na wiele różnych sposobów. Patent Ewy Wachowicz bije jednak na głowę wszystkie inne triki. Potrawa w jej wykonaniu jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza od „klasyka”. Poznaj przepis.


Tradycyjne leczo przygotowuje się na bazie warzyw i kiełbasy. Wszystkie składniki podsmaża się i dusi do miękkości. Trzeba stale je mieszać i pilnować, by nic się nie przypaliło. Tak przyrządzona potrawa jest pyszna i aromatyczna, ale niestety dość tucząca. Ewa Wachowicz znalazła jednak sposób na rozwiązanie tego problemu. Przygotowuje leczo w odchudzonej wersji. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej sekret.


Jak leczo robi Ewa Wachowicz?


Najprostszym sposobem na odchudzenie leczo byłaby zamiana tuczących składników dania na ich dietetyczne odpowiedniki, na przykład zastąpienie kiełbasy chudym mięsem z kurczaka. Ewa Wachowicz sięga jednak po inny mniej oczywisty patent. Rezygnuje z użycia patelni na rzecz piekarnika. Innymi słowy, piecze leczo, zamiast je smażyć.
Idź do oryginalnego materiału