Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzili badania dotyczące tego, iż przejście na dietę lekkostrawną może poprawić funkcjonowanie wątroby. Bardzo istotną funkcję odgrywa również suplementacja chromu.
Dieta wpływa na funkcjonowanie wątroby
– Wszyscy z nas, którzy odżywiają się bardzo niezdrowo, prędzej czy później odczują negatywne skutki swoich nieodpowiedzialnych zachowań żywieniowych np. w postaci problemów z wątrobą. Najlepszym sposobem na poprawę swojego zdrowia jest zmiana diety na niskotłuszczową. W połączeniu z nowymi nawykami żywieniowymi terapię warto uzupełnić suplementacją chromem, który m.in. wspomaga redukcję otłuszczenia i stanu zapalnego wątroby – podkreślił prof. Jerzy Juśkiewicz z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności (IRZiBŻ) PAN w Olsztynie.
Diety bogate w tłuszcze, głównie nasycone kwasy tłuszczowe oraz ubogie w błonnik pokarmowy zwiększają ryzyko otyłości, a tym samym zaburzeń związanych głównie ze spektrum nieprawidłowości wątroby, znanych jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD).
Badania trwają
Zespół ekspertów prof. Juśkiewicza, razem z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie wraz z zespołem prof. Katarzyny Ognik od kilku lat zajmują się badaniem aktywności biologicznej nanocząsteczek, które wraz z dietą dostają się do przewodu pokarmowego.
– Chcieliśmy sprawdzić, czy negatywne skutki związane z długotrwałym spożywaniem diety wysokotłuszczowej, obserwowane na poziomie jelita, naczyń krwionośnych i wątroby, mogą być następczo łagodzone poprzez suplementację diety różnymi formami chromu i/lub zmianą nawyku żywieniowego poprzez przejście na dietę normalną – niskotłuszczową – mówi badacz.
Projekt badawczy pod nazwą „Łagodzenie niekorzystnych efektów związanych ze spożywaniem diety wysokotłuszczowej poprzez zmianę sposobu żywienia i/lub suplementację różnymi formami chromu” jest finansowany przez Narodowe Centrum Nauki (NCN). Prowadzi go Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „International Journal of Molecular Sciences” (https://www.mdpi.com/1422-0067/24/3/2940).
Znaczenie chromu
Chrom jest jednym z podstawowych pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spełnia bardzo istotną funkcję w procesach działania insuliny, jak również wywiera znaczący wpływ na prawidłowy metabolizm glukozy i jej poziom we krwi. Ponadto bierze udział w procesach antyoksydacyjnych i odgrywa rolę w działaniu układu immunologicznego.
– To znana zależność, jednak przez cały czas istnieją spory wśród naukowców co do skuteczności terapii tylko przy pomocy takiej suplementacji. W niektórych opracowaniach naukowych wskazano bowiem, iż należy ostrożnie podchodzić do chromu jako suplementu przeciwdziałającego otyłości, gdyż w niektórych eksperymentach odnotowano pogorszenie funkcjonowania niektórych organów wewnętrznych – wskazał prof. Jerzy Juśkiewicz.
Obecnie najpopularniejszą formą chromu wykorzystywaną w suplementach diety jest organiczny pikolinian chromu (Cr-Pic).
Źródło: radio.opole.pl, diag.pl