Egzotyczny ogórek pełen witamin. Kiwano łagodzi stany zapalne i chroni serce

zdrowie.interia.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia.tv


W smaku przypomina trochę banana, a trochę kiwi. Wygląda jak żółty ogórek, porośnięty kolcami. Kiwano, choć rzadko spotykane, jest owocem pełnym witamin i minerałów, które odgrywają istotną rolę w organizmie człowieka. Co to za owoc i jakie ma działanie?


Kiwano - co to za owoc?


Kiwano to owoc pochodzący z Afryki. Zwany jest ogórkiem kiwano, afrykańskim ogórkiem rogatym lub melonem rogatym, należy do rodziny ogórka oraz melona. Przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) został uznany za owoc o adekwatnościach zdrowotnych, który może brać udział w walce z chorobami i niedożywieniem w krajach afrykańskich.


Kiwano - co zawiera?


Owoc kiwano prawie w 90 proc. składa się z wody. Jest bogaty w białko, cukry, a jego indeks glikemiczny wynosi 48.


W tym egzotycznym owocu znajdziemy sporo witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto afrykański ogórek bogaty jest w: Reklama
magnez,żelazo,potas, wapń,fosfor,cynk,katechinę,kwas oleanolowy.kwas ursolowy.


Kiwano wzmacnia odporność


Kiwano warto jest dla dobrej odporności. Witamina C wspiera jego działanie, a ponadto bierze udział w syntezie kolagenu. Ma to korzystny wpływ na stawy, mięśnie ale także wygląd skóry.
W krajach afrykańskich kiwano stanowi element leczenia przeciwmalarycznego


Kiwano na problemy z układem pokarmowym


Kiwano, dzięki zawartym w nim flawonoidom, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Zbadano, iż regularne spożywanie miąższu kiwano związane jest ze zmniejszeniem liczby oraz rodzaju zmian w błonie śluzowej żołądka. Może być zatem dobrym dodatkiem do diety dla osób, które cierpią na niestrawność lub wrzody żołądka.
Owoc ten usprawnia także perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy z produktów przemiany materii i wpływa na rytm wypróżnień.


Kiwano na sprawny mózg


Jedzenie kiwano dostarcza organizmowi magnezu oraz witaminy E. Oba te związki korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Udowodniono, iż odpowiedni poziom witaminy E w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera. Ponadto witamina E jest silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki. To z kolei opóźnia procesy starzenia i chroni przed chorobami, takimi jak np. nowotwór.


Kiwano a układ krążenia


Cenne pierwiastki znajdujące się w owocu, takie jak potas oraz wapń, wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Jedzenie tego owocu przede wszystkim pozwala uregulować ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu, a zatem zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy.
Wykazano także, iż owoc ten reguluje poziom cukru we krwi, a jego niski indeks glikemiczny sprawia, iż kiwano może być spożywany przez chorych na cukrzycę.


Jak jeść kiwano?


Kiwano można jeść zarówno w postaci surowej jak i gotowanej. Melon rogaty można zjeść w całości po upieczeniu lub po ugotowaniu.
Mimo iż skórka owocu jest jadalna, to w Europie i Ameryce kiwano zwykle spożywa się bez niej.
Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć z niego miąższ. Można go zajadać bez dodatków, lub dodać do sałatki, mleka albo przygotować w owocu sok.

CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału