Dzień frytek! 3 przepisy na zdrowe frytki do fit obiadu!

swiatsupli.pl 1 rok temu

Czy jest coś lepszego niż chrupiące frytki? Dzień Frytek, który obchodziliśmy 13 lipca to doskonała okazja, aby cieszyć się tym popularnym daniem. Jednak jeżeli zależy Ci na zachowaniu dobrej formy i zdrowym odżywianiu, mamy dla Ciebie świetne rozwiązanie — fit frytki! Oto trzy przepisy na fit frytki, które możesz przygotować na obiad i delektować się ich smakiem bez wyrzutów sumienia, bo to samo zdrowie!

Chrupiące fit frytki z batatów:

Składniki:

  • Bataty
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • Mąka ziemniaczana lub mąka kukurydziana
  • Suszony koperek
  • Sól morska

Przygotowanie:

Bataty obierz i pokrój na frytki. Wypłucz pokrojone bataty w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Delikatnie skrop bataty olejem, wymieszaj, aby wszystkie frytki pokryła cienka warstwa. Następnie obtocz w mące ziemniaczanej lub kukurydzianej wymieszanej z suszonym koperkiem i solą morską. Ułóż bataty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut lub do uzyskania chrupiącej konsystencji.

Frytki z batatów z rozmarynem

Fit frytki z cukinii:

Składniki:

  • Cukinia
  • Jajko
  • Bułka tarta pełnoziarnista
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszony lubczyk

Przygotowanie:

Przygotuj cukinię, umyj ją i osusz. Następnie pokrój cukinię na cienkie paski, w kształcie frytek. W misce roztrzep jajko i dodaj do niego przyprawy: sól, pieprz, lubczyk i czosnek granulowany. W drugiej misce umieść bułkę tartą. Każdy pasek cukinii obtocz najpierw w jajku z przyprawami, a później w bułce tartej, dokładnie panierując go. Ułóż panierowane frytki z cukinii na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut lub do momentu, gdy frytki staną się chrupiące i lekko zrumienione. Tak przygotowane frytki możesz posypać np. posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe frytki z cukinii

Czerwone fit frytki z buraka:

Składniki:

  • Buraki
  • Oliwa z oliwek
  • Sezam
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Buraki obierz, umyj i pokrój w słupki, plastry lub cząstki, po czym odsącz je z nadmiaru soku dzięki ściereczki. W międzyczasie przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia i wyłóż na niego frytki z buraków. Następnie delikatnie skrop buraki oliwą z oliwek, solą, pieprzem i bazylią. Wymieszaj je delikatnie, aby przyprawy i olej równomiernie pokryły frytki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż frytki staną się chrupiące. Buraki pokrojone w cząstki mogą potrzebować trochę więcej czasu, aż będą gotowe, a więc należy o tym pamiętać. Po wyjęciu frytek posyp je sezamem. W efekcie otrzymasz prosty i zdrowy zamiennik frytek!

Odchudzanie Spalacz Tłuszczu OstroVit Fat Burner Woman 60kaps – aby jeszcze bardziej podkręcić efekty zdrowego żywienia!

Podpowiedź: Smak frytek możesz nieco podkręcić, dodając odrobinę przyprawy curry lub kilka kropli soku z cytryny! Podsumowując, udowodniliśmy, iż frytki wcale nie muszą oznaczać tłustej przekąski z ziemniaków. Tak przyrządzone frytki będą świetnym uzupełnieniem fit obiadu. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału