Działają przeciwbólowo, rozgrzewająco i podkręcają przemianę materii. Wystarczy zmielić i wypić

zdrowie.interia.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Polsat


Chociaż kojarzone są z przyprawą świąteczną, to warto stosować je na co dzień. Co ważne, są skuteczną metodą na walkę z bólem lub innymi przykrymi dolegliwościami. Goździki znane są jako dodatek do gorącej herbaty czy potraw, ale można z nich także przygotować napar czy płukankę. Jakie adekwatności mają goździki?


Goździki - co to za przyprawa?


Goździki to przyprawa, którą zna prawie każdy, jednak mało kto wie, iż to zamknięte i wysuszone kwiaty czapetki pachnącej - bardzo wymagającej rośliny z rodziny mirtowatych, występującej tylko na nasłonecznionych i bezwietrznych nizinach.
Goździki oprócz tego, iż są przyprawą stosowaną w cukiernictwie i gastronomii, wykorzystywane są także do aromatyzowania wyrobów tytoniowych, produkowane są z nich olejki ale także są zaakceptowane przez medycynę europejską i stosowane w produktach farmaceutycznych.


adekwatności zdrowotne goździków


Silny zapach goździki zawdzięczają obecności egenolu. To silny antyoksydant, który ma wpływ na redukcję poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu. Reklama
Badania wykazały, iż spożywanie zaledwie kilku gramów goździków dziennie, wspomaga produkcję insuliny, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu.
Olejki eteryczne, zawarte w roślinie, mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wykazują także działanie przeciwgrzybiczne.
Niektóre badania wskazują, iż goździki spożywane regularnie mogą obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a także obniżyć poziom stresu.


Na co stosować goździki?


Goździki doskonale sprawdzą się w okresie infekcji. Ich działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe może zmniejszać stany zapalne spowodowane zakażeniem wirusowym czy bakteryjnym. Goździki zmniejszają także obrzęk i ból gardła.
Goździki wykazują także działanie przeciwbólowe u osób, które cierpią na migrenę. Wówczas wystarczą dwa goździki wrzucone do herbaty, by zmniejszyć napięcie w obrębie głowy.


Goździki powinny na stałe zagościć też u osób, które mają problemy z zasypianiem. Działają kojąco, obniżają poziom stresu, wyciszają - dzięki temu poprawi się nie tylko tempo zasypiania, ale także jakość całego snu.
O goździkach warto pamiętać wykonując kąpiel stóp. Wrzucenie dwóch goździków do miski z wodą lub dodanie olejku goździkowego sprawi, iż kąpiel zadziała antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Są także nieocenione w diecie redukcyjnej. Goździki przyspieszają przemianę materii i działają rozgrzewająco, dzięki czemu dochodzi do większego spalania kalorii przez organizm.


Jak jeść goździki?


Goździki można dodawać w całości do potraw lub herbat, przeżuwać albo zmielić i przygotować z nich napar.
Napar z goździków uśmierzy ból gardła, zadziała antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Pozwoli także pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Wystarczy zmielić w młynku łyżeczkę goździków, a następnie zalać je wrzątkiem. Przestudzony napar można zarówno pić, jak i wykonać płukanie gardła.
Przeżuwanie goździków sprawdzi się w silnym bólu zęba. Wystarczy rozgryźć dwie sztuki goździków i przeżuwać do czasu zmniejszenia dolegliwości.
Zmielić można także większą ilość goździków i zalać wrzątkiem, jeżeli planujemy wykonać z wywaru okłady. Sprawdzą się one w przypadku bolących mięśni czy stawów.
Syrop z goździków jest z kolei zalecany w przypadku problemów trawiennych. Niestrawność, wzdęcia, zgaga czy nadmierne gazy zmniejszą się po wypiciu takiego syropu.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału