Zsiadłe mleko - adekwatności
Zsiadłe mleko, nazywane też kwaśnym lub skwaszonym mlekiem, to produkt ze świeżego mleka krowiego, które zostało odstawione do skwaśnienia. Niegdyś pijano je zamiast jogurtów. Dziś znacznie trudniej dostać niepasteryzowane i niesterylizowane mleko, przez co o zsiadłym mleku nieco zapomniano. Warto jednak wiedzieć, iż przez cały czas można je kupić w wielu sklepach spożywczych, a także, iż można je zrobić samemu. Jakie adekwatności ma zsiadłe mleko i dlaczego warto je pić?
Zsiadłe mleko ma charakterystyczny smak, zapach i konsystencję, a odpowiada za to proces fermentacji. W świeżym mleku fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Mleko po skwaszeniu rozwarstwia się - otrzymujemy płynną, jak i gęstą (konsystencją zbliżoną do rzadkiej galaretki) serwatkę. W przemyśle mleczarskim do pasteryzowanego mleka krowiego dodawane są szczepy bakterii fermentacji mlekowej.Reklama
Zsiadłe mleko jest źródłem witamin i minerałów takich jak:
witamina A,witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9, B12),witamina K,witamina D, wapń,potas,fosfor.
Te składniki nadają zsiadłemu mleku adekwatności zdrowotnych, które wzbogacą nasz organizm i go odżywią. Dodatkowo pozytywny wpływ mają szczepy bakterii fermentacji mlekowej.
Na co pomaga zsiadłe mleko?
Zsiadłe mleko dzięki zawartości witamin, minerałów i bakterii fermentacji mlekowej ma pozytywny wpływ na organizm. Zadziała profilaktycznie, ale także poprawi kondycję niektórych tkanek i narządów.
Zsiadłe mleko a zapalenie żołądka i jelit
Kwaśne mleko to naturalny probiotyk, który pomoże przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Między innymi zsiadłe mleko pomaga w leczeniu zapalenia żołądka. Do stanu zapalnego może dojść przez nadmierne spożywanie alkoholu, stres lub infekcję bakteryjną.
Picie zsiadłego mleka zredukuje ilość związków prozapalnych, a także zahamuje ich wytwarzanie. Zsiadłe mleko może być potencjalnym zamiennikiem preparatów wykorzystywanych do leczenia uszkodzeń błony śluzowej żołądka.
Spożywaniem kwaśnego mleka pomoże przy stanie zapalnym jelit, wrzodowej chorobie żołądka lub biegunce. Wzmocni florę bakteryjną, oczyści jelita i poprawi ich szczelność. Uważa się również, iż zsiadłe mleko zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego, szczególnie raka jelita grubego (potrzebne są jednak dalsze badania).
Zsiadłe mleko a układ sercowo-naczyniowy
Potas znajdujący się w zsiadłym mleku poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Wpływa pozytywnie na jakość krwi, dlatego powinny je pić osoby mające problemy z sercem lub niedokrwistością.
Naukowcy dowodzą, iż spożywanie niskotłuszczowych fermentowanych produktów mlecznych, m.in. właśnie zsiadłego mleka, zmniejsza ryzyko incydentów wieńcowych, np. zawału serca.
Zsiadłe mleko na odchudzanie
Zsiadłe mleko świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie odchudzającej, a to ze względu na małą zawartość kalorii. W 100 g kwaśnego mleka znajduje się jedynie 50 kcal i 2 g tłuszczu.
Sfermentowany produkt poprawia funkcjonowanie jelit i przemianę materii. Zsiadłe mleko pomoże oczyścić jelita i pozbyć się toksyn z organizmu. Przyspieszy trawienie, odchudzanie i zrzucanie zbędnych kilogramów.
Zsiadłe mleko na skórę, włosy i paznokcie
Stosowanie zsiadłego mleka na skórę przyniesie jej nawilżenie i wygładzenie. Kwaśne mleko ma adekwatności rozjaśniające, więc może pomóc w osiągnięciu promiennego wyglądu cery. Produkt ten zniweluje też widoczność blizn potrądzikowych oraz przebarwień.
Kwaśne mleko zadba też o poprawę kondycji włosów i paznokci. Regularne picie sfermentowanego napoju nada im blasku i pięknego wyglądu.
Kefir a zsiadłe mleko
Kefir od zsiadłego mleka różni się przede wszystkim procesem produkcji. Przy fermentacji mleka udział biorą jedynie szczepy bakterii fermentacji mlekowej, natomiast kefir tworzy się przy pomocy ziaren kefirowych. Grzybek kefirowy to kultury bakterii, zlepione cząsteczki, które składają się z bakterii kwasu mlekowego, drożdży i bakterii octowych.
Kefir ma podobne adekwatności do zsiadłego mleka. Również wspiera układ pokarmowy, pomaga przy zaburzeniach trawienia, objawach zespołu jelita drażliwego i zapaleniu jelit. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy ze względu na dużą zawartość wapnia i magnezu. Kefir obniży też poziom cholesterolu.
Zarówno zsiadłe mleko, jak i kefir to produkty, które mają wiele adekwatności zdrowotnych. Oba napoje pozytywnie wpłyną na poprawę funkcjonowania organizmu. Kefir lub kwaśne mleko warto wybrać w zależności od potrzeb i oczekiwań, jednak zdecydowanie zaleca się włączyć do diety chociaż jeden z tych produktów.
Jak zrobić zsiadłe mleko?
Najprostszym sposobem na zrobienie zsiadłego mleka jest zakupienie niepasteryzowanego mleka i odstawienie go na kilka dni w ciepłe miejsce. Musi to być jednak mleko prosto od krowy. To bardzo ważne, gdyż inne mleko po prostu skiśnie.
Jeśli nie mamy dostępu do niepasteryzowanego mleka, są dwa sposoby na stworzenie mleka zsiadłego na podstawie mleka sklepowego. Do pierwszej metody potrzebujemy mleka UHT oraz łyżki kefiru. Składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy w ciemnym miejscu na dwa dni. Po tym czasie otrzymamy domowe zsiadłe mleko.
Kwaśne mleko zrobimy również przy pomocy mleka UHT i kilku łyżek kwaśnej śmietany. Po połączeniu produktów mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni, a później zsiadłe mleko jest już gotowe do spożycia.
Zsiadłe mleko - przeciwwskazania
Zsiadłe mleko może pić każdy. Nie istnieją przeciwwskazania związane ze spożywaniem kwaśnego mleka. Jedynie należy poczekać, jeżeli chcemy podawać je dzieciom. Najmłodsi mogą przyjmować produkty sfermentowane dopiero ok. 10. miesiąca życia.
Nie ma przeciwwskazań do picia kwaśnego mleka, a choćby jest ono szczególnie zalecane. Włączenie go do diety przyniesie wiele korzyści i pomoże uchronić się od wielu schorzeń.
CZYTAJ TAKŻE: