Sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu, wtedy jest idealny czas, żeby robić z nich przetwory. Najlepiej nadają się do tego celu nie za duże warzywa, do ok. 30 cm. Powinno się wybierać te o błyszczącej zielonej skórce, bez plam. Po kupieniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu, w temperaturze ok. 10 stopni Celsjusza, bo wtedy najlepiej zachowuje świeżość. Przygotowanie dżemu z cukinii jest łatwe. Wystarczą trzy składniki: cukinia, galaretka owocowa oraz cukier. Taki dżem doskonale nadaje się nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale też do deserów, ciast czy omletów.
Dżem z cukinii jest pyszny. Przepis jest banalnie prosty
Zdjęcie: Dżem z cukinii Źródło: Shutterstock
Cukinia to zdrowe i tanie w okresie warzywo, z którego można przyrządzić wiele potraw i pyszny dżem. Zobacz, jak łatwo do zrobić.
Sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu, wtedy jest idealny czas, żeby robić z nich przetwory. Najlepiej nadają się do tego celu nie za duże warzywa, do ok. 30 cm. Powinno się wybierać te o błyszczącej zielonej skórce, bez plam. Po kupieniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu, w temperaturze ok. 10 stopni Celsjusza, bo wtedy najlepiej zachowuje świeżość. Przygotowanie dżemu z cukinii jest łatwe. Wystarczą trzy składniki: cukinia, galaretka owocowa oraz cukier. Taki dżem doskonale nadaje się nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale też do deserów, ciast czy omletów.
Sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu, wtedy jest idealny czas, żeby robić z nich przetwory. Najlepiej nadają się do tego celu nie za duże warzywa, do ok. 30 cm. Powinno się wybierać te o błyszczącej zielonej skórce, bez plam. Po kupieniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu, w temperaturze ok. 10 stopni Celsjusza, bo wtedy najlepiej zachowuje świeżość. Przygotowanie dżemu z cukinii jest łatwe. Wystarczą trzy składniki: cukinia, galaretka owocowa oraz cukier. Taki dżem doskonale nadaje się nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale też do deserów, ciast czy omletów.