Dwa pomysły na kawę z pomarańczą. Zapomnisz o gotowych syropach

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kawa z pomarańczą Źródło: Shutterstock / Dima Sobko


Połączenie kawy i pomarańczy smakuje wybornie. Gorąca kawa z pomarańczowym aromatem rozgrzeje i doda energii. Jak ją zrobić bez dodawania smakowego syropu?


Dla zdrowia warto sięgać po kawę każdego dnia, a zalecana dawka to trzy filiżanki dziennie. Kawa wydłuża życie i pomaga zachować zdrowie, ale trzeba pamiętać, iż najzdrowsza wersja tego napoju to mała czarna. Można jednak przyrządzić smakową kawę bez dodawania sztucznych, gotowych syropów (słodkie syropy to jeden z najbardziej niezdrowych dodatków do kawy).


Czarna kawa z pomarańczą i cynamonem


Wystarczy skórka otarta z 1/4 pomarańczy (sama pomarańczowa część), plasterek pomarańczy, czarna kawa i odrobina cynamonu, który nada kawie słodyczy. Kawę zaparz razem z cynamonem i dodaj pomarańczową skórkę. Po 2 minutach przecedź kawę i podawaj z plasterkiem świeżej pomarańczy.


WAŻNE: najlepiej wykorzystać ekologiczne pomarańcze i zawsze dobrze wyszorować skórkę owoców.


Kawa z mlekiem i pomarańczą


To bardziej deserowa wersja pomarańczowej kawy. Potrzebujesz:


espresso (może być podwójne),


szklankę spienionego mleka,


skórkę otartą z 1/4 pomarańczy,


pół łyżeczki gorzkiego kakao,


1/4 łyżeczki cynamonu,


opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru.


Kawę wymieszaj ze skórką pomarańczową i cynamonem. Dodaj spienione mleko i udekoruj kakao. Posłodź, jeżeli lubisz słodką kawę (cukier można zastąpić syropem daktylowym lub klonowym).


Jak podawać pomarańczową kawę?


Pomarańczowa kawa to doskonały pomysł na popołudniowy deser. W takiej wersji można podać czarną kawę pomarańczową z gałką lodów waniliowych lub waniliowo-pomarańczowych. Mleczną kawę z pomarańczą można udekorować bitą śmietaną i podawać z kawałkami świeżej pomarańczy oraz wiórkami czekolady.
Idź do oryginalnego materiału