Dla zdrowia warto sięgać po kawę każdego dnia, a zalecana dawka to trzy filiżanki dziennie. Kawa wydłuża życie i pomaga zachować zdrowie, ale trzeba pamiętać, iż najzdrowsza wersja tego napoju to mała czarna. Można jednak przyrządzić smakową kawę bez dodawania sztucznych, gotowych syropów (słodkie syropy to jeden z najbardziej niezdrowych dodatków do kawy).
Czarna kawa z pomarańczą i cynamonem
Wystarczy skórka otarta z 1/4 pomarańczy (sama pomarańczowa część), plasterek pomarańczy, czarna kawa i odrobina cynamonu, który nada kawie słodyczy. Kawę zaparz razem z cynamonem i dodaj pomarańczową skórkę. Po 2 minutach przecedź kawę i podawaj z plasterkiem świeżej pomarańczy.
WAŻNE: najlepiej wykorzystać ekologiczne pomarańcze i zawsze dobrze wyszorować skórkę owoców.
Kawa z mlekiem i pomarańczą
To bardziej deserowa wersja pomarańczowej kawy. Potrzebujesz:
espresso (może być podwójne),
szklankę spienionego mleka,
skórkę otartą z 1/4 pomarańczy,
pół łyżeczki gorzkiego kakao,
1/4 łyżeczki cynamonu,
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru.
Kawę wymieszaj ze skórką pomarańczową i cynamonem. Dodaj spienione mleko i udekoruj kakao. Posłodź, jeżeli lubisz słodką kawę (cukier można zastąpić syropem daktylowym lub klonowym).
Jak podawać pomarańczową kawę?
Pomarańczowa kawa to doskonały pomysł na popołudniowy deser. W takiej wersji można podać czarną kawę pomarańczową z gałką lodów waniliowych lub waniliowo-pomarańczowych. Mleczną kawę z pomarańczą można udekorować bitą śmietaną i podawać z kawałkami świeżej pomarańczy oraz wiórkami czekolady.