Doskonały napój na ochłodę o wielu zdrowotnych adekwatnościach. Nie zapomnij pić go również latem

mamadu.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: W pełni naturalny kefir produkuje OSM Krasnystaw. Polski producent branży mleczarskiej wprowadził na rynek nowość w postaci kefiru wysokobiałkowego. Na gorące i upalne dni zachęcamy do skorzystania z


Tegoroczne lato jest naprawdę gorące, a choćby upalne. Nic więc dziwnego, iż napoje na ochłodę stają się bardzo pożądanym zakupem. Nie wszystkie z nich to jednak produkty wskazane do częstego picia. Na szczęście, są i takie, które przynoszą i orzeźwienie, i zastrzyk pozytywnej energii, nie tylko latem, ale i przez cały rok. Takim nieprzychodzącym od razu na myśl napojem jest kefir, o którym mówi się, iż zawsze wyjdzie na zdrowie.


Kefir, czyli musujący napój o gęstej konsystencji z mleka fermentowanego, zawiera dużo białka, wapnia, witamin z grupy B i witaminy D, a także różnorodne szczepy bakterii i drożdży kefirowych. W rezultacie ten kremowy, lekko gazowany i kwaśny, przypominający w smaku jogurt napój poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, pomaga w odchudzaniu, przyspiesza regenerację mięśni oraz wspiera wzrost kości.

Dla jakości tego napoju mlecznego znaczenie ma oczywiście pochodzenie surowca, z którego go wytworzono. Na bazie mleka krowiego od lokalnych rolników z terenu Lubelszczyzny produkowany jest w pełni naturalny kefir z OSM Krasnystaw. Pod szyldem jednego z największych producentów branży mleczarskiej w województwie lubelskim znajdziemy go w sklepach w poręcznej butelce (420 g i 1 kg) lub wygodnym kubeczku (250 g i 400 g).

Z myślą zwłaszcza o aktywnych "kefirowcach" Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw wprowadziła niedawno na sklepowe półki kefir wysokobiałkowy. Dostępna w butelce 420 g nowość zawiera aż 20 g białka. Unikalna receptura tego napoju na bazie ekologicznych składników idzie w parze z jego pysznym smakiem. Można go zabrać wszędzie tam, gdzie potrzebny będzie zdrowy, pożywny i smaczny lunch.

Jako iż kefir najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzony, to pity prosto z butelki lub z kubeczka, sprawdzi się idealnie w upalne dni, doskonale łagodząc pragnienie podczas spacerów, wycieczek czy podróży. Delektując się nim w okresie letnim, warto pamiętać, iż można go też wykorzystać jako bazę do przygotowania treściwych przekąsek czy orzeźwiających koktajli. Oto 3 przepisy, których gwiazdą jest właśnie odżywczy kefir.

1. Koktajl kefirowy z truskawkami i miętą


Składniki:


kefir OSM Krasnystaw 250 g


truskawki 200 g


świeża mięta



Przygotowanie:


1. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć szypułki i podzielić na mniejsze kawałki.

2. Blendować pokrojone truskawki w mikserze.

3. Dodać kefir i mieszać do momentu połączenia się składników.

4. Blendować całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Przelać koktajl do szklanki i wstawić do lodówki w celu schłodzenia.

6. Wyjąć koktajl z lodówki i dodać do niego gałązki mięty.

2. Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem


Składniki:


młode ziemniaki 500 g


kefir 400 g


pęczek koperku,

masło 20 g


olej rzepakowy


jajka x 4



Przygotowanie:


1. Umyć dokładnie ziemniaki i włożyć je do gotującej się wody.

2. Gotować pod przykryciem 20 minut.

3. Posiekać koperek i roztopić masło.

4. Odcedzić ugotowane ziemniaki, polać je równomiernie masłem oraz posypać koperkiem.

5. Na patelni polać olej rzepakowy, wbić jajka i smażyć je do podrumienienia.

6. Kefir wstrząsnąć i rozlać do szklanki.

7. Na talerzu ułożyć ziemniaki z masłem i koperkiem oraz jajka sadzone.

8. Podawać z kefirem.

3. Placuszki na kefirze z borówkami


Składniki:


kefir 400 g


mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki


soda oczyszczona 1 łyżeczka


proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki


jajka M x 3


jabłka x 3


cukier 2 łyżki


cynamon 1 łyżeczka


olej


borówki



Przygotowanie:


1. Przesiać makę do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Wlać kefir.

3. Dodać żółtka z jajek, cukier i cynamon.

4. Wymieszać całość w mikserze.

5. Obrać jabłka i pokroić w kosteczkę.

6. Dodać pokrojone jabłka do masy na placuszki i mieszać.

7. Miksować białka z jajek do pianki i połączyć z masą na placuszki.

8. Na patelni polać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.

9. Podawać z borówkami.

Idź do oryginalnego materiału